Kırklareli Lüleburgaz’da Özerler Mahallesi’nde bakkal işleten Kadir Halaç’ı arayan bir hayırsever, veresiye defterini satın almak istediğini söyledi.
Daha sonra bakkala gelen hayırsever veresiye defterini pazarlık sonucu 6 bin lira karşılığında satın aldı.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ramazan ayında esnafın tuttuğu zimmem de denilen veresiye defterlerinin hayırseverler tarafından satın alması gelenek haline gelmişti. Bakkal Halaç, bugün bu geleneğin bir hayırsever tarafından sürdürülmesinden dolayı memnuniyetini anlattı.
Kadir Halaç duygulandığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“Bu bir Osmanlı geleneği, bizim ceddimiz yapıyordu, çok duygulandım. Defteri satma konusunda pazarlık yaptık. 6 bin 857 lira tutarındaki veresiye defterini, 6 bin 500 liraya bıraktım. Pazarlık sonunda 6 bin liraya alması konusunda anlaştık. Anlaştığımız gibi defteri aldı, para ödendi, defteri bir poşete koyup gitti.”
“BORCUNU ÖDEMEK İÇİN GELENLER GÖZ YAŞLARINI TUTAMADI”
Veresiye defterinin bir hayırsever tarafından satın alındığından habersiz bir şekilde borç ödemeye gelenler borcunun olmadığını duyunca göz yaşlarını tutamadı.
Halaç o anı şu ifadelerle anlattı:
“Veresiye defterini sattıktan sonra bir müşterim, 700 lira civarındaki borcunu ödemeye geldi. Bir ay önce de eşi rahatsızlık geçirmişti. Fabrikada çalışıyordu, ödemekte zorluk çekebilirdi. Borç ödemeye geldiğinde ‘Ne kadar?’ diye sordu. ‘Borcun ödendi’ deyince inanamadı, ağlayarak dışarı çıktı. Şimdi o parayla çoluk çocuğunu bayramda giydirecek.”
Halaç, 6 yıldır bakkal işlettiğini ve “kara kaplı” bir defteri olduğunu anlatarak şöyle devam etti:
“Şimdi ince bir deftere geçtik. Kendisini tebrik ediyoruz, onca insanı sevindirdi. İnsanlar tarafından unutulmuş, buralarda karşılaşmadığımız bir gelenekle yeniden karşılaştık. Demek ki buralarda da bunu yaşatan insanlar varmış. Demek ki bu hayır işlerinin böylesi de oluyormuş. Hep duyardık daha önce hiç yaşamadığımız bir şey. Allah razı olsun.”