Makinist yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

makinist

2018 yılı Temmuz ayında Çorlu tren kazası, Aralık 2018’de Ankara’da meydana gelen kazalardan sonra makinistlerin ehliyet alma şartları değişti.

Tren makinist ehliyeti, şartların sağlandığına dair belgelerin ibrazı halinde 10 sene geçerli olacak. Ehliyet, kişisel emniyet belgesi yerine de geçmiş olacak.

Tren makinist ehliyeti, istenilen şartların sağlandığına dair belgelerin ibrazı halinde 10 sene boyunca kullanılabilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının “Tren Makinist Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Bu duruma göre, alınan tren makinist ehliyeti, kişisel emniyet belgesi yerine de geçecek. Tren makinistine aynı zamanda kişisel emniyet belgesi düzenlenmesine gerek kalmayacak.

Tren makinistliği yapan personelden, tehlikeli madde nakliyesi yapacakların “Tehlikeli Maddelerin Demiryoluyla Taşınması Hakkında Eğitim Yönergesi’nde” belirlenen hususlara orantılı sertifika alması zorunlu hale gelecek.

Tren makinist ehliyeti, konulan şartların sağlandığına dair asıl belgelerin bakanlığa ibraz edilmesi halinde 10 sene geçerli olacak.

PERİYODİK SAĞLIK RAPORU ALACAKLAR

Tren makinistleri, 45 yaşına kadar 5 senede bir, 45-55 yaşları arasında 3 senede bir, 55 yaşından sonrası 2 senede bir, tam teşekküllü devlet hastaneleriyle, devlete ait üniversite hastanelerinden en az ortopedi ve travmatoloji, göz, kulak, burun, nöroloji, dahiliye, kardiyoloji, boğaz,  genel cerrahi, psikiyatri dallarından periyodik şekilde sağlık kurulu raporu alacak.

Sağlık kurulu “Tren makinisti olarak çalışır” yazısının bulunması zorunlu hale gelecek.

Diğer yandan, Demiryolu Emniyet Kritik Görevler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik de Resmi Gazetede yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Exit mobile version