Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) geçtiğimiz haftasonu düzenlendiği ‘Lisede Ne Yaptık?/Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı’nda yeni eğitim sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.
Seçmeli ve ortak derslerin tek tek sayıldığı toplantının ardından gerek sosyal medyada gerekse yazılı ve görsel basında matematik dersinin seçmeli olacağı iddiaları ortaya atıldı.
İddialar doğrultusunda vatandaşlardan tepkiler yükselirken Milli Eğitim Bakanlığı, konuya açıklık getirdi.
MEB: MATEMATİK ORTAK DERS
Bakanlık, matematik dersinin 9. 10. ve 11. sınıflarda ortak ders grubunda olduğunu bildirdi.
Matematik dersini her öğrencinin alma mecburiyeti bulunduğunun altı çizilen açıklamada, 12. sınıftaki matematik dersinin de disiplinler üstü kariyer dersi olacağı ve matematik ağırlılı dersler grubu açıldığı ifade edildi.
Ayrıca, öğrencilerin hangi alandan ders seçerse seçsin matematik bilgisini kullanmak zorunda olduğu belirtildi. Sosyal bilimler ve fen bilimleri alanından da matematikle ilgili entegre bir çok alanın bulunduğu hatırlatılan açıklamada 12. sınıf öğrencilerinin matematik, fen ve sosyal bilimler bölümlerinde kendi alanlarında derinleşme imkanı yakalayacağı ve hayata hazırlanacakları kaydedildi.
Açıklamada, lisedeki tüm sınıf düzeylerindeki derslerle ilgilide ayrıntılı bilgiler sunuldu.
SINIFLARA GÖRE DERS DAĞILIMI
Toplam 8 ders görecek olan 9. sınıf öğrencilerinin tümü zorunlu ders olarak Türk dili ve edebiyatı, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil, matematik uygulamaları, doğa bilimleri deneyimi, sosyal bilimler deneyimi olmak üzere 6 ders alacak.
Seçmeli ders olarak ise sanat ve spor grubu ve ilgi alanı dersleri grubundan birini seçebilecek.
10 ders alacak olan 10. sınıf öğrencileri ise Türk dili ve edebiyatı, din kültürü ve ahlak bilgisi, bilgi kuramı, yabancı dil grubu, matematik grubu, fen bilimleri grubu, sosyal ve beşeri bilimler grubu derslerinden en az birer dersi zorunlu olarak alacak. Toplam zorunlu ders sayısı 7 olan 10. sınıf öğrencileri, kalan 3 dersi ise zorunlu tercih grubundan yada ilgiye bağlı seçmeli derslerden alabilecek.
11. sınıfa gelindiğinde tekrar 10 ders görecek olan öğrenciler, 10. sınıftaki gibi 7 zorunlu dersi olacak. Kalan derslerini de aynı şekilde seçecek.
12. SINIF DİSİPLİNLER ÜSTÜ, KARİYER ODAKLI
Lisenin son sınıfı olan 12. sınıfta ise ders sayısı 7’ye düşecek.
Türk dili ve edebiyatı, T.C. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri zorunlu olacak.
12. sınıf öğrencileri kalan 4 dersini ise disiplinler üstü kariyer dersleri olan yabancı dil grubu, matematik ağırlıklı dersler grubu, fen ve teknoloji ağırlıklı derslik grubu, sosyal ve beşeri bilimler ağırlıklı dersler grubu, sanat ve teknoloji ağırlıklı dersler grubundan seçebilecek.
“BU KADAR NET“
Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Twitter’dan açıklama yaparak hiçbir öğrencinin matematik dersi almadan bir üst sınıfa geçemeyeceğinin altını çizdi.
Ortaöğretimde matematiğin seçmeli olduğu konusunda doğru olmayan içerikler dolaşıyor. Hiçbir öğrencinin matematik dersi almadan bir üst sınıfa geçmesi mümkün değildir. Bu kadar net. Buna rağmen aksini iddia varsa, nedenlerini konuşmaya gerek yok.
— Ziya Selçuk (@ziyaselcuk) 20 Mayıs 2019