Mehmet Kaya “Nijer’in de Umudu Erdoğan”

Mehmet Kaya, Nijer'de yaşayan iş insanı, 26 Temmuz'da Nijer'de gerçekleşen darbenin ardından Nijer halkının sokak eylemlerinde "Türkiye'nin ve Erdoğan'ın desteğini bekliyoruz." dediğini aktardı.

Mehmet Kaya, Nijer halkı “Türkiye’nin ve Erdoğan’ın desteğini bekliyor”. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşta arabulucu konumunda olan ve Tahıl Koridoru için “Bir tek O yapar.” denilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26 Temmuz’da askeri darbenin yaşandığı Nijer’de de vatandaşların umudu haline geldi.

26 Temmuz’da Nijer’de gerçekleşen darbenin ardından ülkede bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye’ye dönüşleri devam ediyor. Nijer’de uzun süredir yatırım yapmış ve bölgede önemli işlere imza atmış Kayıoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, yurda döndükten sonra Diriliş Postası gazetesinden Furkan Erten’e darbe sürecinde yaşananları anlattı.

Kaya, Nijer halkının Batılı ülkelere karşı gösteriler düzenleyerek Fransız elçiliği önünde “Ülkemizi terk edip gidin, sizi istemiyoruz.” dediğini belirtirken, Türklerin varlığından memnun ve mutlu olduklarını, halkın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Batı’ya karşı sesini çıkaran tek dünya lideri olarak görmesinden dolayı Türkiye’nin ve Erdoğan’ın desteğini beklediklerini ifade etti. Kaya, daha güçlü iş birliğiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nijer’e destek olması yönünde çağrılara şahit olduklarını ve Nijer ile Afrika’nın Türkiye ile huzura kavuşacağına inandıklarını dile getirdi.

Darbe sürecini anlatan Kaya, 26 Temmuz’da öğlene doğru Büyükelçi Özgür Çınar’dan darbe haberini aldıklarını belirterek, Türk vatandaşlarının güvenli noktalarda beklemeleri gerektiği yönündeki tavsiyeler doğrultusunda konakladıkları alanlara döndüklerini söyledi. Türk Büyükelçisi Özgür Çınar’ın ve TIKA Koordinatörü Tanju Polat Bey’in sahadan edindikleri bilgileri paylaşarak koordinasyon sağladıklarını ve Nijer halkının Türklere karşı sevgi ve muhabbetini her zamanki gibi göstermeye devam ettiğini ifade etti.

Mehmet Kaya’dan 1 milyar dolarlık yatırım

Nijer’de yaptıkları işlerden bahseden Kaya, birçok alanda hizmet verdiklerini belirterek en önemli projelerinden birinin medya külliyesi projesi olduğunu aktardı. Bu projede Nijer’deki devlet televizyon ve radyo kanallarının revizyonunu gerçekleştirip yeni kanallar kurmayı planladıklarını ve projenin temel amacının Nijer’in medya iletişim alanında entegrasyonunu sağlamak ve insan kaynağını yetiştirmek olduğunu söyledi. Kaya, proje kapsamında belirli bir yatırım planı ile 10 yılın sonunda 1 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı hedeflediklerini belirtti.

Afrika’da ticaret yapın çağrısı

Afrika’da ticaret yapma çağrısında bulunan Kaya, Afrika’nın yeraltı madenleri bakımından zengin bir kıta olduğunu ve Türk firmalarının güvenli ürün teslimatını hızlandıracak çözümler üretmeleri gerektiğini ifade etti. Kaya, Türkiye’nin Afrika ile tarihi bağlarına vurgu yaparak Türklere olan sevginin arttığını belirtti.

“Büyükelçimiz Özgür Çınar ve Tika Koordinatörümüz Tanju Polat bütün süreçte başırlı işler yaptılar”

Mehmet Kaya, darbenin başından itibaren Büyükelçimiz Özgür Çınar ve Tika koordinatörümüz Tanju Polat ekiplerinin etkili bir şekilde çalıştığını ve Türk Dışişleri Bakanlığının vatandaşların durumuyla ilgili koordinasyon sağladığını ve bundan dolayı kendilerine teşekkür ederken, THY’nin hava trafiğini açmasının ardından Nijer’de bulunan vatandaşların Türkiye’ye dönüşlerine öncelik verildiğini aktardı.

Exit mobile version