Osmanlı torunu Boris Johnson İngiltere’de başbakan olma yolunda

BorisJohnson

BorisJohnson

Brexit çıkmazına giren İngiltere’de Başbakan Theresa May, istifa tarihini açıkladı. Hükümet ve parti liderliğini 7 Haziran’da bırakacağını duyurdu.

Bir süredir hem muhalefet tarafından hem de parti içi muhalefet tarafından Başbakan Theresa May üzerinde, bu süreci doğru bir şekilde yürütemediği gerekçesiyle istifa etmesine yönelik baskı vardı. May ise Brexit sürecini tamamlamakta ısrarcı oldu. Israrını parlamentoya 3 kez getirdiği Brexit anlaşmasıyla belli etti. 3 kez parlamentoya getirdiği halde 3 kez ret alan May’in 4. kez anlaşmanın revize edilmiş halini parlamentoya getirmek istemesi bardağı taşıran son damla oldu. Partisine danışmadan, muhalefetin desteğini alabilmek için Avrupa’ya bir takım tavizler vereceğini açıklayan May, hem partisinden hem de hükümetinden büyük tepki topladı. Daha fazla dayanamayan May, ağlayarak istifa edeceğini açıkladı.

BORIS JOHNSON BAŞBAKANLIĞA ADAY

İngiltere yeni başbakanın kim olacağına odaklanmış durumda. Şu ana kadar resmi olarak başbakanlığa aday olduğunu açıklayan tek bir isim var. O da Türkiye’nin yakından tanıdığı Boris Johnson… Jonson, May’in istifa edeceğini açıklamasının ardından, “Ben bu yarışta varım” dedi. Johnson, sert bir Brexit yanlısı olarak tanınıyor.

OSMANLI TORUNU

Johnson’ın büyük dedesinin Ali Kemal olduğu biliniyor. Ali Kemal, Damat Ferit Paşa hükümetinde bakanlık yapmıştı. İstiklal Mücadelesi’ne karşı tavrı ölümüne neden olmuştu.

Boris Johnson’ın soyu Çankırı’nın Kalfat köyüne kadar uzanıyor. Johnson daha önce Türkiye ziyareti sırasında muhabirlerin nereli olduğunu sorması üzerine ‘Kalfat’ yanıtını vermişti.

Exit mobile version