Pirinç tanesi, ekmek kapısı oldu

pirince-yazı-yazma2

Elazığ’ın Keban ilçesinde üniversite mezunu 23 yaşındaki Ersin Celayır, çevresindekilerin olumsuz eleştirilerine rağmen, pirinç tanesinin üstüne yazı yazmayı öğrendi. Türkiye’de pirinç üzerine yazı yazabilen 7 kişinin en genci olan Celayır, sanatıyla ekonomik kazanç sağlıyor.

Genç usta, pirinç üzerine isim yazdıktan sonra özel cam şişelerin içine yerleştiriyor. Gliserin ve kurutulmuş güllerle süsledikten sonra hediyelik kolyelere ve anahtarlıklara dönüştürüyor.

Ersin Celayır pirince yazı yazmanın tarihini şöyle anlattı:

“Mevlevi kültürüdür. Mevlana tarafından pirincin üzerine, ‘Bismillahirrahmanirrahim’ yazılmıştır ve pirincin bereket getirdiğine inanılır. Pirinç tanesi kolye, bereket kolye olarak da bilinir. Biz bunu isme çevirdik. Arkalı önlü isim yazmaya başladık. İsimler, 35 sene kalıcı oluyor.” 

‘TEK NEFESTE YAZIYORUZ’

“Bildiğimiz pilavlık pirinç tanelerini alıyoruz. Çocukların oyun oynadığı ve 365 gün kurumayan oyun hamurlarına pirinci sabitliyoruz. Derin nefes aldıktan sonra tek nefeste pirincin üzerine yazı yazıyoruz. Kuruduktan sonra küçük cam şişenin içine koyuyoruz. İçerisine bir de gerçek gül koyuyoruz. Sıvı olarak da çoğu kişinin su olarak yanlış bildiği bir şey var. Su olsa pirinç şişer ve patlar. Sıvı olarak gliserin dolduruyoruz. Gliserin de pirincin şişmesini ve patlamasını önlüyor. Ayrıca gliserin mumyalamada ve kulak temizlemede kullanıldığı da söyleniyor.”

Exit mobile version