Tarihi Kars Cezaevi yıkılıyor

KARS

KARS

Bolşevik devrimciler ve dönemin siyasetçilerinin hepsi bir dönem burada kaldı. Tarihe tanıklık eden cezaevi şimdi yıkım kararıyla karşı karşıya.

KARARIN NEDENİ BİLİNMİYOR

Tarihi Kars Cezaevi’nin miladı Rus Çarlığı dönemine dayanıyor. 1918’de üzerinde bir takım değişiklikler yapıldı. O günden bu yana cezaevi olarak kullanılıyordu. Tarihe tanıklık eden cezaevinin yıkılmasına karar verildi.

Turizmciler Sovyet lider Stalin’in kayınpederinin de bu cezaevinde yattığını iddia ederek yıkım kararına tepki gösterdi. Kaderine terk edilen tarihi Kars Cezaevi’nin turizme kazandırılması isteniyor.

Turizmci Mehmet Duman yıkım kararına ilişkin şunları söyledi:

ULUCANLAR ÖRNEĞİ

Bildiğiniz gibi artık turizm çeşitliliği o kadar ilerledi ki, insanların yüksek talepleri, geçmişe olan saygınlıkları, kültür ve turizmde birazda farklılıklar kattı. Baktığınızda eski tarihi özelliğe sahip cezaevlerini çeşitli müze olarak kullanılabiliyor. Bunlardan bir örneği Ulucanlar Cezaevini diyebiliriz. Çok yaygın bir şekilde şuan müze olarak kullanılıyor. Ve orada mahkum olarak kalan kişilerin, şuan Türkiye’de gündemde olan veya geçmişte önemli işler başarmış olan insanlar, bunlar milletvekili olabilir, yazarlar olabilir. Oyuncular olabilir, bu tür kişiliklerin hem geçmişiyle alakalı, kaldığı dönemlerde hangi tarihlerde cezaevinde kaldığına dair bilgiler verecek şekilde, kıyafetleriyle beraber, eğer kitapları varsa, yazmış olduğu kitaplarla beraber bunları güncelleyerek müze haline getirilmiş Ulucanlar Cezaevi.

“KENT MÜZESİ OLABİLİR”

Kars Cezaevi de boşaltılmasından dolayı, yerinin değişmesinden dolayı, bildiğiniz gibi Kars Cezaevi’de tarihi Çarlık Rus Dönemine dayanıyor. Yani kurulması Çarlık Rus Dönemine dayanıyor. O dönem ki suçlu bulunan, mahkum bulunan Çarlık Ruslara karşı olan kişilerin kalmış olduğu bir noktada, hatta şöyle bir örnekte vermek gerekirse Stalin’in, Sosvyet Lideri Stalin’in kayınpederi, ‘babası’da Kars Cezaevi’nde kalmış. Geçmiş tarihi tarihçilerimiz de araştırırlarsa burada önemli olan şahsiyetleri bir araya getirecek şekilde Kars Cezaevi’ni de bir müze haline getirebiliriz. Veya tarihi yapısından dolayı, geçmişinden dolayı bunu daha farklı kullanabiliriz. Bir kent müzesi haline getirebiliriz. Kars’ın şuan ihtiyacı olan Etnografya Müzesi haline getirebiliriz. Bizim özellikle üzerinde durmamızın temel sebebi Kars Cezaevi’nin tarihi, kültürel miras özelliğine sahip olmasıdır. Bu bağlamda buranın korunup gelecek nesillere de aktarılması, aynı zamanda sürdürülebilir kültür turizme Kars’ta bir katkı sağlamış oluruz.

Exit mobile version