TİSK: Kıdem tazminatı işletmeler için ağır yük

bireysel emekliliik sistmi

bireysel emeklilik sistemi

17 milyon çalışanı yakından ilgilendiren kıdem tazminatıyla ilgili tartışmalara işveren örgütü TİSK de katıldı. Daha önce işçi sendikaları DİSK ve Türk-İş, çalışanların aleyhine olacak hiçbir düzenlemeye ‘evet’ demeyeceklerini açıklamıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ‘Tüm kesimleri mutlu edecek bir formül bulacağız’ sözü sonrası patronlar da görüşlerini yüksek sesle duyurmaya başladı.

TİSK: O ZAMAN İŞSİZLİK SİGORTASI YOKTU

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yeni düzenlemeye katkı sunmaya hazır olduklarını açıkladı. TİSK, kıdem tazminatı düzenlemesinin 1936 yılında hayata geçirildiğini ancak o dönemde işsizlik sigortası olmadığını hatırlattı. İşsizlik sigortası ve iş güvencesiyle işverenin maliyetinin arttığı savunulan TİSK açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

İŞVERENLER ÖDEME GÜÇLÜĞÜNE DÜŞÜYOR

Türkiye’de istihdam vergileri ve kıdem tazminatının yüksekliği özellikle ekonomik dalgalanma dönemlerinde işverenlerin ödeme güçlüğüne düşmesinin en önemli nedenlerinden biri. Birbirinden bağımsız olarak getirilen işsizlik sigortası, iş güvencesi ve kıdem tazminatı uygulamaları ortak amaca hizmet ettikleri göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmeli. Kıdem tazminatının sürdürülebilirliği için sürdürülebilir işletmelerin varlığı öncelikli koşuldur. İşveren maliyetleri içinde önemli yer tutan kıdem tazminatının mali yükünün hafifletilmesi ile sürdürülebilirlik güvence altına alınacağı gibi kıdem tazminatına daha fazla çalışanın erişmesine de imkan sağlanmış olacaktır.

İŞLETMELER ÜZERİNDEKİ YÜK AZALTILSIN

Beklentimiz mevcut kıdem tazminatı uygulamasına, ekonominin lokomotifi olan işletmelerimizin üzerindeki yüklerin azaltılarak ve kıdem tazminatı konusundaki hassasiyetlerin gözetilerek devam edilmesi ve bu sayede işletmelerimizin rekabet gücünün artırılmasıdır.

BİR YIL İÇİN 30 GÜN YERİNE 23 GÜN KIDEM

Hükümetin gündeme getirdiği yeni kıdem tazminatı düzenlemesinin kamuoyuna yansıyan taslağında başta TİSK olmak üzere işverenler kıdem tazminatının yıllık 30 gün üzerinden değil 23 gün üzerinden hesaplanmasını istiyordu. Ayrıca her yıl için bir kıdem yerine üç yıl için bir kıdem öngörülüyordu. Ancak sendikalar ve çalışanlar hak kaybına kesinlikle karşı çıkıyor. Taslak metinde ayrıca kadınların evlilik halinde, erkeklerin de askere gitme durumunda kıdem tazminatı almasının yolu kapatılıyor. Taslakta kıdem tazminatı yaşı 65 olarak düzenleniyor. Ayrıca kurulacak olan Kıdem Tazminatı Fonu’ndaki paraya çalışanlar belli bir süre dokunamayacak. Taslakta bu süre 5-15 yıl arasında değişiyor. TİSK bu taslak metni destekliyor.

Exit mobile version