Trafikte can kaybı yüzde 61 azaldı

trafik-kazalarında-düşüş

trafik-kazalarında-düşüş

İçişleri Bakanlığı, alınan tedbirlerle bayram tatilinin ilk 3 gününde önceki tatillere oranla trafik kazalarında can kaybının yüzde 61 azaldığını bildirdi.

Bakanlık, uzun bayram tatilinde, vatandaşların huzurlu ve güvenli yolculuk yapmalarını sağlamak, başta otobüs kazaları ve kaza kara noktalarında yaşanan can kayıplarını önlemek, karayolu trafik akışını sağlamak amacıyla uygulanan tedbirleri ve sonuçları hakkında bilgi verdi.

185 BİN TRAFİK PERSONELİ GÖREV YAPIYOR

Bakanlığın açıklamasında, 31 Mayıs-10 Haziran 2019 tarihleri arasında 11 gün süreyle trafiğin yoğunlaşacağı merkezler başta olmak üzere yurt genelindeki güzergahlar üzerinde yaklaşık 185 bin trafik personelinin görev yaptığı bildirildi.

Tedbirler kapsamında otobüslerde yolcu olarak denetim yapacak 760 personel, alınan tedbirleri gözden geçirmek ve yerinde denetlemek için görevlendirilen 66 polis başmüfettişi/jandarma müfettişi ile 24 saat boyunca göre trafik önlemleri uygulandığı kaydedildi.

Öte yandan, çocuklara “Bu Bayram Ben de Trafik Polisiyim: Hatalı Sürücüye Kırmızı Düdük” ve “Dikkat Sizden Karne Bizden” kampanyaları kapsamında çocuklara yönelik çalışmalara ağırlık verildi. Böylece çocukların aileleri üzerindeki yaptırım etkisi kullanılarak farkındalık yaratılmaya çalışıldığı belirtildi.

ARAÇ SAYISI YÜZDE 61 ARTSA DA, ÖLÜMLÜ KAZA YÜZDE 61 AZALDI

Açıklamada ayrıca, “Bayram tatilinin ilk iki günü ve arefe günü olmak üzere 3 günlük can kaybı 23’tür. Son 10 yılda motorlu araç sayısındaki yüzde 61 artış ve trafik yüküne rağmen, aynı dönemdeki bayram tatillerinde bir güne düşen can kaybı 20 düzeyinde iken bu bayramda alınan tedbirler sayesinde bu sayı yüzde 61 azalarak 8 düzeyine inmiştir. Tespit ettiğimiz ve tedbir aldığımız 18 ildeki 20 kaza kara noktasında şu ana kadar ölümlü trafik kazası meydana gelmemiştir.” bilgisi verildi.

Bayram tatilinin son günleri olan 8-9 Haziran tarihinde dönüş yolundaki karayolu güzergahlarında da aşırı yoğunluk olacağının düşünüldüğü belirten Bakanlık, vatandaşların dönüş ve seyahat planlamalarını, nerede dinleneceklerini, nerede mola vereceklerini trafik yoğunluğunun artacağı bu tarihleri dikkate alarak yapmaları gerektiğine dikkat çekti.

KISA ARALIKLARLA MOLA VERİN

Bakanlık, kazaların özellikle varış yerine yakın mesafelerde yaşandığını dikkaete alınması ve varış noktasına yaklaşılırken yorgun ve uykusuz araç kullanılmamasını 2 saatte bir 10 dakika gibi kısa aralıklarla mola verilmesini önerdi.

Aşırı hızlı ve yorgun/dikkatsiz araç kullanmama, takip mesafesini koruma, yol kenarlarında ve tesis girişlerinde yol üzerine park veya duraklama yapmama gibi kurallara titizlikle uyulması, araca binilen andan itibaren mutlaka  emniyet kemerlerinin takılması, “Kırmızı Düdük” ve “Dikkat Sizden Karne Bizden” kampanyası çerçevesinde çocukların aşırı hız, emniyet kemeri, cep telefonu kullanmama ve yayaya yol verme konusundaki uyarılarının dikkate alınması tavsiyelerinde bulunuldu.

Exit mobile version