Türkiye’nin yurt dışında açtığı camilerin maliyeti ne kadar?

Türkiyenin-yaptığı-camiler

Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, Kırgızistan’da bir iftara davet eidlmişti. Fırat, davet edildiği yerde FETÖ yapılanmasında olan bir kişinin iftara gelmesi üzerine büyükelçi, iftarı terk etmişti.

Fırat’ın orada sarf ettiği “Biz burada 35 milyon dolara cami yaptıralım, siz bizi teröristlerle aynı masaya oturtun” sözleri ise gündeme oturmuştu.

Fırat’ın bu sözleri de Türkiye Cumhuriyeti’nin yurtdışında yaptırdığı camilerin maliyetine karşı merak uyandırdı.

Dünyanın birçok yerinde Diyanet İşleri Başkanlığı ve gelirini bağışlardan elde eden Diyanet Vakfı’nın yaptırdığı veya şu an yapım aşamasında olan çok sayıda cami var.

ORTA ASYA’NIN EN BÜYÜK CAMİSİ

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı’nın Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yaptığı, Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii, 2018’in Eylül ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla halka açılmıştı.

Yapılan bu cami ise Orta Asya’nın en büyük camisi olarak biliniyor. 2012 senesinde temeli atılan ve 20 bin kişilik kapasiteye sahip caminin maliyeti ise 35 milyon dolar oldu.

TOPLAMDA 103 CAMİ YAPILDI

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın girişimiyle 1975 senesinde kurulan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), bugüne dek farklı kapasitelerde yurt dışında 103 adet cami yaptırdı.

TDV’nin internet adresindeki bilgilere göre, son zamanlarda yurt dışında 22 adet cami açıldı, Suriye’de 270 caminin onarımı yapıldı.

Türkiye’de bin adet şubesi olan ve dünyanın 145 ülkesinde faaliyette bulunan ve STK olarak bilinen TDV, Türkiye’de ve yurt dışında yaptırdığı camilerin yanı sıra eğitim alanında, krizlerin ve savaşların yaşandığı bölgelerde ve su kuyularının yapımı gibi alanlarda da projeler gerçekleştiriyor.

2017 senesinde TDV’nin çoğunluğu bağışlardan oluşan toplam geliri 914 milyon TL iken giderleri ise 798 milyon TL oldu.

türkiye-camiler

YAPIM MALİYETİYLE REKOR KIRAN CAMİ RUSYA’DA

En yüksek maliyete sahip olan cami Rusya’da bulunuyor. Camilerin toplam maliyetine bakıldığındaysa 493 milyon dolar gibi bir rakama ulaşılıyor.

Camilerin inşaat faaliyetleri KOMAŞ isimli bir şirket tarafından yürütülüyor. Bu şirketin sermayesinin yüzde 99,45’ini Türkiye Diyanet Vakfı oluşturuyor.

Exit mobile version