Yargıtay, mesaisi ödenmeyen işçiye tazminat yolunu açtı

yargıtay

yargıtay

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, maaşın geç yatması ve fazla mesai ücretinin ödenmemesi durumlarında, işçinin sözleşmeyi haklı sebeple feshedebileceğine hükmetti. Yüksek mahkemenin kararına göre, maaşını geç alan işçi istifa ederse kıdem tazminatı alabilecek.

MAAŞI GEÇ YATTIĞI İÇİN İŞTEN AYRILDI

Bir işçi, maaşını geç alması sebebiyle iş akdini sonlandırdı. Aynı gerekçeyle kıdem tazminatı için işverene giden işçi, ödemeyi alamayınca iş mahkemesine gitti. Beş yıldır bu iş yerinde çalıştığını belirten işçi, maaşların geç ödendiğini ve işçiler üzerindeki baskının arttığını, bu nedenle işten ayrıldığını belirtti.

ŞİRKET SUÇLAMALARI REDDETTİ

Maaşı brüt 2 bin 80 TL olan çalışan, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve fazla mesai ücretlerini talep etti. Mahkemede savunma yapan işveren, kendi davacının iradesi dahilinde istifa ettiğini, işten ayrıldıktan bir hafta sonra başka bir yerde çalışmaya başladığını aktardı. Uydurma bahanelerle şirketi suçladığını, fazla mesailerin ücretinin ödendiğini, maaş ödemelerinin olması gereken süre içinde ödendiğini belirtti.

YARGITAY İŞÇİNİN YANINDA OLDU

Mahkemenin kısmen kabul kararı karşısında taraf avukatları temyize gidince, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi devreye girdi. Davacının fazla mesai ücretlerinin ödenmediğinin dosya içeriğiyle sabit olduğunu aktaran Yargıtay kararında şunlara yer verildi:

Ücretin eksik ve düzensiz ödenmesi işçiye 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24/II-e maddesi uyarınca haklı sebeple fesih hakkı verdiğinden, davacının iş akdini haklı sebeple feshettiği kabul edilerek kıdem tazminatı isteğinin hüküm altına alınması gerekirken reddi bozmayı gerektirmiştir

Exit mobile version