Yargıtay 22. Hukuk Dâiresi, maaşı düşürüldüğü için veya mesaisi ödenmediği için istifa eden işçiye haklı sebeple fesih hakkı doğduğuna ve işverenin tazminat ödeyeceğine karar verdi.
Aldığı asgari ücretle birlikte performans ücretinin de eksik yatırılması üzerine işçi soluğu iş mahkemesinde aldı. Maaşında haksız kesintiler yapıldığını ve haklı sebeple istifa ettiğini belirten işçiyi mahkeme haksız buldu.
Mağdur işçi bu sefer rotayı Yargıtay’a çevirdi ve Yargıtay’dan sevindiren haber geldi. Yargıtay verdiği kararda 2009 senesinden itibaren işçiyi motive etmek amaçlı ödenen performans ücretinin kendisine eksik ödenmesi nedeniyle işine son verdiğini söyledi.
“İŞÇİ ÜCRETLERİNDEN EKSİLTME YAPILAMAZ”
4857 Sayılı İş Kanununda, “işçi ücretlerinden her ne şekilde olursa olsun eksiltme yapılamaz.” hükmüne dikkat çekildi.
YARGITAY EMSAL BİR KARARA İMZA ATTI
Yargıtay, verdiği kararla emsal bir olaya imza attı ve işçinin sözleşmeyi tek taraflı feshedebileceğini açıkladı. Verilen kararda: İşveren, iş sözleşmesiyle veya sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da iş yeri uygulamasıyla oluşan çalışma şartlarında esaslı bir değişikliği, ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik teklifini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir sebebe dayandığını veya fesih için başka bir geçerli sebebin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İfadeleri yer buluyor.
AHDE VEFA İLKESİ
Hukukun yapı taşlarından birisinin de ‘ahde vefâ’ ilkesi olduğuna dikkat çekilen kararda tarafların şartlar değiştikten sonra bile sözleşmeye uymak zorunda oldukları kaydedildi. Verilen kararda “Vefâ ilkesi, sözleşmenin taraflarından birisinin tek taraflı iradesi ile sözleşmenin içeriğini diğer tarafın aleyhine değiştirmemesini gerekli kılmaktadır. İşçinin aldığı ücret miktarının düşürülmesi, ikramiyenin veya sosyal yardımın kaldırılması, işçinin iş yeri organizasyonunda mevcut görevinden daha alt seviyedeki bir göreve atanması işçi aleyhinedir. ” ifadelerine yer verildi.
Kararın devamında “Bu tür değişiklikler, ancak işçinin yazılı onayı ile yapılabilir. İşçinin açıkça onay vermediği esaslı değişiklikler işçiyi bağlamaz. Ücret indirimine dair esaslı değişikliğin işçi tarafından onaylanmamasına rağmen ödeme döneminde daha az ücret ödenmesi, ödemeye dair ücret bordrosunun işçi tarafından imzalanması durumunda dahi işçinin fark ücret isteme hakkı devam eder. İşverenin herhangi bir sebeple tek taraflı olarak işçinin ücretinde ya da ücret nevinden bir alacağında indirime gitmesi mümkün değildir. Aksi halde yani işverenin tek taraflı olarak işçinin yazılı rızasını almadan ücretinde indirime gitmesi hâlinde işçinin iş sözleşmesini haklı sebeple feshetmesi mümkün olacaktır. Açıklanan sebeplerle mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.