Yeni askerlik düzenlemesi jet hızıyla komisyona getirildi

Bedelli-askerlik

Bedelli-askerlik

Ak Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal ve arkadaşlarının imzasını taşıyan Askeralma Kanun Teklifi görüşmelerine TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda başlandı. Bedelli askerlik uygulamasını sistemin bir parçası haline getiren ve zorunlu askerliği herkes için 6 aya düşüren düzenleme için ilk sözü TBMM Milli Savunma Komisyonu Ak Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz aldı. Yılmaz düzenlemenin askerlik sisteminde reform niteliğinde olduğunu söyledi.

YILDA 420 BİN KİŞİ ASKER OLABİLİYOR

Teklif hakkında komisyon üyelerine bilgi veren Ak Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, bir doğum yılındaki ortalama erkek nüfusunun yaklaşık 700 bin kişi olduğunu, bunların 420 binin askere alınacağının kabul edildiğini belirterek ‘Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti’nin silah altına alınabilecek erkek nüfusundaki birikim 2,2 milyondur’ diye konuştu. Şirin söyle konuştu:

DEVLETE İLAVE MALİYETİ 3.15 MİLYAR TL

Teklifle erlere subay ve astsubaylık yolu açılıyor. Yeni sistemin devlete ilave maliyeti 3,15 milyar lira civarında olacaktır. Buna karşılık bedelli ve dövizle askerlikten yaklaşık 5 milyarlık bir kaynak elde edilecektir.

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ise teklifin köklü ve sistematik bir değişiklik öngördüğüne işaret ederek şöyle konuştu:

BAKAYA KALANA BEDELLİ YOK

Bedelli askerliği sistemin bir parçası haline getiriyoruz. Yaş şartını çıkarıyoruz. Yoklama kaçağı ve bakaya kalanlar bedelli askerlikten faydalanamayacak ancak kanunun yürürlüğe girdiği günden önce yoklama kaçağı olanlar ve bakaya kalanlar ancak bir defaya mahsus bu imkandan faydalanabilecekler. Yaklaşık olarak 31 bin lira ücretle bedelli askerlik yapılacaktır.

Exit mobile version