Yeni askerlik sistemi kanun teklifine CHP’den şerh

beka sorunu

beka sorunu

Ülkenin önemli gündem maddeleri arasında yer alan yeni askerlik sistemi kanun teklifi Meclis Milli Savunma Komisyonu’nda görüşülerek oy çokluğu ile kabul edildi.

YENi ASKERLİK TEKLİFİ MECLİSE GELİYOR

Zorunlu askerliğin süresini 12 aydan 6 aya düşürecek ve bedelli askerliği sürekli hâle getirecek kanun teklifi birçok kesimce olumlu karşılandı. Meclis’te ana muhalefeti temsil eden Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) bir takım çekinceler taşıyor.

CHP, tek tip askerliğin doğru olduğunu ancak askerlik süresinin kısaltılmasının ve bedelli askerliğin süreklilik kazanmasının ordunun ihtiyaç duyabileceği er ve erbaş sayısını olumsuz etkileyeceği ve zafiyete neden olabileceği endişesi taşıyor.

CHP, ayrıca bedelli askerlik ücretinin 31 bin TL olmasının vatandaşlar arasında eşitsizliğe yol açacağını savunuyor.

CHP’DEN MUHALEFET ŞERHİ

Milli Savunma Komisyonu’nda oy çokluğuyla kabul edilen 65 maddelik askerlik kanun teklifine, CHP, muhalefet şerhi düştü.

Şerh, asker kökenli Komisyon üyelerinden İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi ve Denizli Milletvekili Haşim Teoman Sancar’ın imzasıyla verildi.

Objektif bir çerçeve ve netlik olmadığı belirtilen teklifin için, “Objektif kriterlerin yokluğu, gizli politik ajanda ile birleştiğinde ürkütücü bir manzara ile karşı karşıya kalmaktayız. Türk Milleti’nin göz bebeği olan TSK ordu-millet anlayışından koparılarak ve cemaatlerin oyun sahasına dönüştürülerek, Cumhuriyet’in kurucu iradesi ve hafızası, aklın ışığına dayanan ehliyet-liyakat-bilimsellik anlayışı tasfiye edilmek istenmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

BEKA SORUNUNA YOL AÇAR

Muhalefet şerhinde şu eleştirilere yer verildi:

Exit mobile version