Yeni askerlik sistemi TBMM Başkanlığına sunuldu

askerlik-sistemi

askerlik-sistemi

Yeni askerlik sistemi kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçtiğimiz gün yeni askerlik sistemiyle ilgili yasanın bayramdan önce çıkma ihtimalinin olduğunu duyurmuştu.

Yeni gelecek olan sistemle askerliğe er olarak başlayan bir asker generalliğe kadar yükselme fırsatı bulabilecek.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, tasarıya ilişkin detayları paylaştı:
-Yoklama kaçakları bedelliden bir kez faydalanacak.
Devamında yoklama kaçağı olanlar bedelli yapamayacak.
-6 ayı dolduranlar terhis olacak.
-6 ay daha kalanların sigorta borçlanması karşılanacak.
-Bedelli kalıcı olacak, yaş sınırı kalkacak.
-Bedelli askerliğin ücreti 31 bin lira.

12 AYDAN 6 AYA DÜŞTÜ

Bakan Akar, yeni askerlik sisteminde askerliğin 12 aydan 6 aya düşürüldüğünü, ilk bir ay temel eğitim olduğunu ve kalan 5 aylık süreyi de isteyenler 30 bin TL karşılığında bedelli olarak yapabileceklerini duyurdu.

Akar açıklamasının devamında “Yeni askerlik sisteminde yükümlü “yükümlü erbaş/er”, “yedek astsubay” ve “yedek subay” olarak üç grupta askerlik olacak. Bedelli ve dövizli askerlik uygulamalara devam edecek. Bir yıl içinde 145 bin kişi bedelli askerlik yapabilecek. Fazla başvuru olursa kura çekilecek. Lise ve altı mezunlarla lisans, lisansüstü ve meslek yüksekokulu mezunları isterse erlik yapabilecek. Bir aylık eğitimin ardından bedelli askerlik yapanlar ayrılacak, kıtalara gidenler ise 5 ay daha görev yapacaklar.

 Temel askerlik eğitimi ile 6 ay bittikten sonra askerlere ikinci bir 6 ay daha yapması halinde 2 bin lira civarında harçlık (maaş) verilecek. Bu uygulama ile açık olmaması erlerin en az yarısının ya da üçte birinin TSK’da kalması amaçlanıyor. 6 aylık askerliği er olarak yaptıktan sonra 6 ay daha maaşlı askerlik yapanlar, sözleşmeli erbaş ve er veya uzman erbaş olarak görevlerini sürdürebilecekler. Sınavları geçtikleri takdirde astsubaylığa, astsubaylıktan da subaylığa geçebilecekler, generalliğe kadar giden yol açık olacak.

Özellikle Doğu’da, Güneydoğu’da, Suriye’nin kuzeyinde, Irak’ın kuzeyindeki görev yapan yedeksubay doktorlara avantaj getirildi. Askerlik süreleri hem mecburi hizmet sayılacak hem de TSK’nın doktor ihtiyacı karşılanacak.” şeklinde konuşmuştu.

ERKEN TERHİS OLABİLİR

Akar konuşmasının devamında silah altında olan askerlerin erken terhis olabileceğini de duyurmuştu.

Exit mobile version