Yıldırım ‘Ak Partili seçmene pusula verilmedi’ demişti, YSK bunu gerekçe yaptı

Sandık

Sandık

Ak Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım bir iftar programında sandık kurulu çalışanlarının Ak Parti’ye oy vereceğini düşündükleri seçmene büyükşehir adaylarının seçildiği pusulanın verilmediğini öne sürmüş, bu açıklama kamuoyunda uzun süre tartışılmıştı. ‘Sandık kurulu başkanları Ak Partili seçmeni yüzünden nasıl tanıdı’ başlığıyla sosyal medyada binlerce paylaşım yapıldı. Sandık başkanının, hangi seçmenin kime oy vereceğini nasıl bildiği konusunda detaylara girmeyen Yıldırım şu açıklamayı yapmıştı:

Seçim günü olan en büyük hile; üç pusuladan ikisini veriyor birini vermiyor. Hepsine değil. Bakıyor seçmene diyelimki AK Parti’nin adayıona verecek gibi duran seçmene büyükşehir pusulasını vermiyor. İki tane veriyor. Bunu nereden biliyoruz? O gün gelen şikiyatlerden. O gün bize şikayet edenler oldu.

YILDIRIM SÖYLEDİ, GEREKÇEDE YER ALDI

Sandık kurullarının kanuna aykırı olarak oluşturulması nedeniyle; oy verme esnasında sandık başında seçmene telkinde bulunulduğu ve yanlış yönlendirildiği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Seçimine ait oy pusulalarının seçmene eksik veya fazla verildiği, oy sayımında partiler arasında kaydırmalar ve yanlış işlemler yapıldığı, oy sayım döküm cetveli ve sandık sonuç tutanaklarının usulüne uygun tutulmadığı ve torba içerisinde bulunamadığı gibi durumların ortaya çıkmasına sebebiyet verildiği, Örneğin; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullanan seçmen sayısının 8.865.262 iken ilçe belediye başkanlığı için oy kullanan seçmen sayısının 8.851.159 olduğu ve aradaki farkın 14.103 olduğu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçersiz oy T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU Karar No : 4219 11 sayısının 314.243 iken, ilçe belediye başkanlığı için geçersiz oy sayısının 282.566 olduğu, aradaki farkın 31.677 olduğu, bu hususun sandık kurulunca seçmene fazla veya eksik oy pusulası verilmesinden kaynaklandığını açıkça ortaya koyduğu, Tüm bu anlatım ve değerlendirmeler ile dosya eklerinin Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilgili kurum ve kuruluşlardan araştırılarak tespitlerinin yapılması gerektiği, Bu tespitlere göre kanuna aykırı biçimde sandık kurulu başkanlığı ve sandık kurulu memur üyeliği görevlendirilmeleri esasen tam kanunsuzluk olduğu, dolayısıyla sandıklarda yapılan tüm seçim iş ve işlemlerinin yok hükmünde olduğu,

Exit mobile version