YSK İstanbul kararını ne zaman açıklayacak

Ekrem İmamoğlu

Yüksek Seçim Kurulu, AK Parti ile MHP’nin İstanbul’daki seçim sonuçlarına yaptığı itirazlarla ilgili bazı ilçe seçim kurullarına araştırma yapmaları için talimat verdi. Araştırmaların tamamlanması için de beşer günlük süre tanındı. Sürecin tamamlanmasıyla birlikte İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili son kararın en geç 3 Mayıs Cuma verilecek.

31 Mart yerel seçimleriyle ilgili itiraz süreçleri resmen sona erdi.

YSK BEŞER GÜN SÜRE TANIDI

YSK’nın gündeminde AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Büyükçekmece’deki sonuçlara yaptığı itirazlar ile MHP’nin Maltepe ilçesi ve İstanbul’un tamamı için yaptığı itirazlar var.

İtirazlara yönelik ilk incelemeyi yapan kurul, bazı ara kararlar vermişti. AK Parti ve MHP’nin itirazlarıyla ilgili İstanbul’daki bazı ilçe seçim kurullarına araştırma yapmaları için beşer günlük süre tanınmıştı. YSK, sürecin tamamlanmasıyla İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili son kararını verecek.

AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yaptığı itiraz sonucu, 41 bin 132 seçmen ile memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin araştırılmasına karar vermişti. İlçe seçim kurullarının ilgili araştırmayı yapması için beş gün süre tanınmıştı. İlgili ilçe seçim kurullarının araştırma sonuçlarını 29 Nisan Pazartesi günü YSK’ye göndermesi öngörülüyor.

MHP’nin İstanbul’un tamamı ve Maltepe ilçesine yönelik seçim sonuçlarına ilişkin itirazlarıyla ilgili ara karar veren Kurul, Maltepe İlçe Seçim Kurulundan sandık kurulu başkan ve üyeleriyle ilgili iddiaları beş gün içinde araştırmasını istemişti. Maltepe’den en geç 30 Mart Salı gününe kadar YSK’ya araştırma sonuçlarını göndermesi bekleniyor.

BÜYÜKÇEKMECE KARARI

Öte yandan YSK, AK Parti’nin Büyükçekmece’deki itirazını ise kurullardan gelecek araştırma sonuçlarına göre inceleyecek.

SON KARAR TARİHİ

Araştırmaların tamamlanmasıyla YSK üyeleri toplanacak. İlçe seçim kurullarından gelen sonuçlar değerlendirilecek. Kurul kararını en geç 3 Mayıs Cuma günü verecek.

AK Parti itiraz dilekçesinde, oy sayım ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduğunu savunmuştu. Ayrıca oy kaydırmaları yapıldığı, kayıp oy pusulalarının bulunduğu, kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı iddia edilen dilekçede sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlük yapıldığı ifade edilmişti. Bu nedenlerden dolayı İstanbul’da seçimin iptali ve yenilenmesi talep edilmişti.

Exit mobile version