YSK İstanbul seçimlerini iptal etti ama 8 gündür gerekçe yazamadı

Sadi Güven

Sadi Güven

CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı seçimleri Ak Parti ve MHP’nin itirazı üzerine 6 Mayıs’ta iptal edilmişti. Çok tartışılan iptal kararı 4’e karşı 7 oyla alındı. YSK Başkanı Sadi Güven de seçimlerin iptal edilmemesi yönünde oy kullandı. Seçimlerin iptalinden sonra Ekrem İmamoğlu’nun da mazbatası iptal edildi. İmamoğlu’nun yerine 23 Haziran’da yenilenecek seçimlere kadar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na kayyum olarak Vali Ali Yerlikaya atandı.

SANDIK KURULLARINI YSK OLUŞTURUYOR

Yüksek Seçim Kurulu iptale gerekçe olarak sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükümlerine rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle çıktı. Ancak seçim kurulları YSK tarafından oluşturulduğu ve bunda siyasi partilerin dahli olmadığı için karar eleştirildi.

BURSA’DA İPTAL YOK, İSTANBUL’DA VAR

Bursa Mustafakemalpaşa Belediyesi seçimleri için de İYİ Parti sandık kurullarının kamu görevlisi olmadığı gerekçesiyle iptal davası açmıştı. Aynı YSK burada, sandık kurullarına itiraz başvuru süresinin 3 Mart’ta dolduğu gerekçesiyle iptale gerek görmedi. Bu karar muhalefet tarafından çok eleştirildi.

7 ÜYENİN İPTAL GEREKÇESİ BEKLENİYOR

31 Mart seçimlerinde tek zarf içinde 4 ayrı oy kullanıldı. Ancak YSK diğer üç seçimin yenilenmesine gerek görmezken sadece büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerini yenileyerek yeni bir içtihat yarattı. YSK’nın 6 Mayıs’ta aldığı iptal kararından sonra tüm gözler gerekçeli karara çevrildi. Ancak 8 gün geçmesine rağmen YSK kararı açıklamadı. Kararla birlikte özellikle seçimlerin iptalini isteyen 7 üye ile karşı oy kullanan 4 üyenin görüşleri merakla bekleniyor.

İL SEÇİM KURULU BAŞKANI MÜBERRA GÜRDAL EMEKLİLİĞİNİ İSTEDİ

Gerekçeli kararla birlikte seçim süreci de başlayacak. Yenilenecek seçimi İstanbul İl Seçim Kurulu yürütecek. Ancak bu süreçte de tartışmalı bir olay yaşandı. İstanbul İl Seçim Kurulu Başkanı ve İstanbul 6. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanı Müberra Gürdal, 9 Mayıs’ta emekliye ayrılma talepli dilekçesini İstanbul Adli Yargı Komisyon Başkanlığı’na sundu. Hakim Gürdal’ın emeklilik dilekçesini vermesinin ardından yerine İstanbul 16. Aile Mahkemesi Hakimi Ziya Bülent Öner getirildi. Seçim takvimine göre, yenilenecek İstanbul seçiminin başlangıç tarihi 11 Mayıs Cumartesi olarak belirlendi.

Exit mobile version