YSK İstanbul seçimlerinin iptalini bugün görüşecek

YSK Başkanı Sadi Güven

Ak Parti ve MHP’nin 31 Mart’taki İstanbul seçimlerinin yenilenmesine yönelik itiraz Yüksek Seçim Kurulu tarafından karara bağlanacak. YSK toplantısı saat 14:00’te başlayacak. YSK Başkanı Sadi Güven toplantının yapılacağı YSK binasına girdi ancak girişte gazetecilerin sorularını yanıtlamadı.

İSTANBUL, MALTEPE VE BÜYÜKÇEKMECE GÖRÜŞÜLECEK

CHP’li Ekrem İmamoğlu 31 Mart’taki İstanbul seçimlerini Ak Partili rakibi Binali Yıldırım’ın yaklaşık 14 bin oy önünde tamamlayarak 17 gün sonra mazbatasını almıştı. Ak Parti bunun üzerine hem İstanbul hem de Büyükçekmece seçimlerinin yenilenmesini istemişti. Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı MHP de hem İstanbul hem de Maltepe seçimlerinin sonuçlarına itiraz etmişti.

EN KRİTİK KARAR KHK’LI SEÇMENLER OLACAK

Ak Parti’nin olağanüstü itiraz dilekçesinde, oy sayım ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduğu, oy kaydırmaları yapıldığı, kayıp oy pusulalarının bulunduğu, kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı, sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlük yapıldığı iddia edilmişti. Ak Parti ayrıca Kanun Hükmünde Kararname ile kamu hizmetinden çıkarılan seçmenlerin oy kullanmasına karşı çıkmıştı. İstanbul’da bu sayı yaklaşık 15 bini buluyor. Ancak bir kişinin seçme ve seçilme hakkının kısıtlanması için Anayasa’ya göre mahkeme kararı olmalı. Yine sözkonusu KHK ile kamu görevinden çıkarılan Türkiye genelindeki yaklaşık 135 bin kişinin hem Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hem de Anayasa referandumunda oy kullanmasına bir sıkıntı yaşanmamış, herhangi bir tartışma da gündeme gelmemişti.

MÜHÜRLÜ-MÜHÜRSÜZ TARTIŞMASI GÜNDEMDE

YSK’nın İstanbul toplantısından bugün karar çıkması Ankara kulislerinde sürpriz olarak nitelendiriliyor. YSK’nın 11 üyesi Ak Parti ve MHP’nin üç bavul içinde sunduğu itiraza yönelik gerekçelerini ayrı ayrı değerlendirecek. Ancak en kritik karar Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden çıkarılan seçmenlerin oy kullanıp kullanamayacağına yönelik olacak. YSK daha önce KHK’lı seçmenlerin oy kullanmasında sakınca görmemişti. Ak Parti yine 5 binden fazla birleştirme tutanağına mühürsüz olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Ancak YSK cumhurbaşkanlığı seçiminde 2.5 milyondan fazla mühürsüz oy zarfını ‘geçerli’ kabul etmişti.

Exit mobile version