YSK’dan 23 Haziran kararları

YSK

YSK

Yüksek Seçim Kurulu, sandık kurulu başkan ve üyelerinin yeniden belirleneceğini ve belirlenecek kişilerin mutlaka kamu görevlileri arasından seçileceğine hükmetti.

Kurul, sandık kurulu başkan ve üyelerinin listesini ilk kez seçime katılan tüm siyasi partilere dağıtmayı kararlaştırdı.

YSK, seçmen listelerinin güncellenmeyeceğini, 31 Mart’taki listelerin kullanılacağını duyurdu.

YSK’nın diğer kararları şöyle:

-Ölüm ve istifa harici, partiler yeni aday çıkaramayacak.

-Asker, hükümlü ve kısıtlı seçmene “oy atamaz” şerhi düşülecek.

-31 Mart’ta sandık kuruluna üye veren partiler yine üye verecek.

BİLİNMESİ GEREKENLER

İstanbul’da seçimler iptal edildi. Yaklaşık 10 milyon İstanbullu seçmen 31 Mart seçimlerinden 83 gün sonra belediye başkanı seçmek için yeniden sandık başında olacak. 31 Mart’ta 4 oy kullanıldı ancak bu kez seçmenin önünde sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanına ait oy pusulası konulacak. Partilerin pusuladaki sıralaması aynı olacak. Seçimlere katılmayan siyasi partilerin isimleri pusuladan çıkarılacak. Yeni seçimde 31 Mart’taki isimler yarışabilecek. Yeni aday çıkarılamayacak. Ancak ölüm ve istifa gibi nedenlerle boşalan yerler için partiler yeni aday belirleyebilecek. Seçimler sandık kurullarının oluşumuyla ilgili usulsüzlükler gerekçesiyle iptal edildi. Bu nedenle sandık kurulları yeniden oluşturulacak. Sandık kurulu başkanları devlet memurları arasından seçilecek. 31 Mart seçimleri için kesinleşmiş seçmen listeleri bu seçimde de kullanılacak. Listeye ekleme ya da çıkarma yapılmayacak. İki seçim arasında 18 yaşını dolduranlar ya da 31 Mart’tan sonra terhis olan askerler kesinleşmiş listelerde yer almadıkları için oy veremeyecek. Ölüler ve kısıtlı seçmenler için ise listeye uyarı notu eklenecek. Seçim takvimini bu kez YSK değil, seçimi yönetecek olan İstanbul İl Seçim Kurulu hazırlayıp uygulayacak. Seçmenler 31 Mart’tan sonra adreslerini değiştirmiş olsalar dahi seçmen listeleri kesinleştiği için oylarını eski adreslerinde kullanacak.

Exit mobile version