YSK’dan İstanbul itirazları için 5 gün araştırma süresi

YSK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), itirazları değerlendirmek için toplantılarını sürdürüyor. Bugünkü görüşmede AK Parti’nin Büyükçekmece, MHP’nin İstanbul geneli ve Maltepe seçim sonuçlarına ilişkin olağanüstü itirazları ele alınacak.

YSK’nın İstanbul’a ilişkin olağanüstü itirazları görüşmeye devam edeceği toplantı saat 14.00’te başlayacak.

AK Parti’den son MHP de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali istemiyle YSK’ya olağanüstü başvuruda bulunmuştu.

Başvuru dilekçesinde toplam 970 kişinin Maltepe İlçe Seçim Kurulunca Kaymakamlık tarafından gönderilen liste dışından görevlendirildiği ifade edilmişti. Bunlardan 479’unun il, ilçe dışı, mülki idare teklifi dışı atanan sandık kurulu başkanları olduğunun tespit edildiği savunulmuştu.

Başvuruda Maltepe Belediyesi’nin taraflı çalışanlarının sandık kurulu başkan ve üyesi yapıldığı iddiasıyla görevliler hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtilmişti. Ayrıca sandık kurulu başkanlarından 117’sinin akraba olduğu ve yasaya aykırı askeri personele görev verildiği iddia edilmişti.

“KHK’LILAR OY KULLANABİLİR”

YSK dün de AK Parti’nin İstanbul seçimleriyle ilgili olağanüstü itirazını görüşmüştü. Toplantıdan ara karar çıkmış, KHK’lıların oy kullanabileceğine karar verilmişti. 41 bin 132 seçmen ile memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin araştırılmasını istenmişti.

KISITLI SEÇMEN İDDİASI İNCELENECEK

Kararda, kısıtlı seçmenlerin, seçmen listesinde yer alıp almadıklarının inceleneceği vurgulanmıştı.

Oy kullanan kısıtlıların tespit edilmesi halinde 31 Mart 2019 tarihi ve bu tarihten önce kesinleşmiş mahkeme kararının ilgili mahkemelerden temin edilmesi talep edilmişti.

Ara kararda AK Parti’nin KHK ile kamu görevinden çıkarılanların seçmen olamayacağı yönündeki iddiası reddedilmişti. KHK ile kamu görevinden çıkarılan kişilerin oy verme hakları olduğu vurgulanmıştı.

SANDIK KURULU BAŞKANLARI VE ÜYELER ARAŞTIRILACAK

Kısa kararda ayrıca AK Parti’nin “6 bin 539 sandıkta sandık kurulu başkanının, 13 bin 84 sandıkta sandık kurulu üyesinin kamu görevlisi olmadığı” iddiasının araştırılacağı hükmedilmişti.

“KHK ile kamu görevinden çıkarılan 12 kişinin sandık kurulu başkanı ve üyesi olarak görevlendirildikleri” iddiasını da görüşen YSK, adı geçenlerin nasıl görevlendirildiğinin öğrenilmesine karar vermişti.

TESPİT SÜRESİ 5 GÜN

YSK, ara karar gerek ve taleplerinin 5 gün içinde ilgili ilçe seçim kurullarınca kurul halinde toplanılarak tespit edilmesini kararlaştırdı.

Buna göre, araştırılması istenen konularla ilgili ilçe seçim kurullarının çalışmalarını 5 gün içinde tamamlanacak. Hemen ardından YSK üyeleri gelen cevapları inceleyecek.

Bu sürecin ardından İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili son karar verilecek.

Exit mobile version