Zorunlu askerlik 6 ay, herkese kurayla bedelli

askerlik

askerlik

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar milyonlarca gencin dört gözle beklediği yeni askerlik sistemini açıkladı. Buna göre 12 ay olan zorunlu askerlik 6 aya indirildi. Lise mezunlarına yedek subaylık yolu açıldı. Sadece Haber’in Milli Savunma Bakanlığı sitesinden derlediği bilgilere göre yeni askerlik sistemi A’dan Z’ye şöyle:

BEDELLİ İÇİN KURA ÇEKİLECEK

Her yıl belirlenen bir sayıda bedelli askerlik için kadro açılacak. Açılan kadronun üzerinde başvuru olursa kura çekilecek.

Lise ve altı mezun olan gençler bir ay temel askerlik eğitimi aldıktan sonra 5 ay kıtada görev yapacaklar. Daha sonra isteğe ve kadro durumuna göre 6 ay daha maaşlı olarak askerlik yapabilecek. Daha sonra isterlerse sözleşmeli erbaş ya da uzman erbaş olabilecek.

MESLEK OKUYANA YEDEK SUBAYLIK

Şu an sadece üniversite mezunlarının yararlanabildiği yedek subaylıktan meslek yüksek okulu mezunları da faydalanabilecek. Yedek subaylar iki ay temel eğitimden sonra 10 ay kıtada maaşlı olarak görev yapacaklar. Daha sonra isterlerse astsubay olarak TSK’da kalabilecekler.

YEDEK SUBAYLARA EK KADRO

Üniversite mezunu yedek subaylar da iki ay temel eğitimden sonra 10 ay kıtada görev yapacaklar. Daha sonra isterlerse subay olarak TSK’da görev alabilecekler.

SON SÖZÜ ERDOĞAN SÖYLEYECEK

Mevcut düzenlemeler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından sonra hayata geçecek. Halen silah altında bulunanların bu düzenlemeden yararlanıp yararlanamayacağı Erdoğan’ın talimatından sonra belli olacak. Mevcut yasalara göre halen yedek subaylık 12 ay, zorunlu askerlik de 12 ay olarak uygulanıyordu. Yeni düzenlemeyle zorunlu askerlik 12 aya inmiş oldu. Belirli dönemlerde uygulanan bedelli askerlik de kalıcı hale geldi.

Exit mobile version