Sanatçı İlhan Koman 17 Haziran 1921’de Edirne’de doğdu. Akdeniz Heykeli ile meşhur olan sanatçı Koman, 30 Aralık 1986’da Stocholm’de öldü.
1951-1958 yılları arasında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde görev yaptı. Sanatçı, daha sonra 1959 yılında İsveç’e yerleşti ve Hulda isimli bir teknede yaşamaya başladı.
Sanatı ve bilimi bir araya getiren eserleriyle sanat dünyasında farklı bir konum edindi. Türk’lerin Da Vinci’si olarak anıldı.
İLHAN KOMAN’IN HAYATI
17 Haziran 1921’de Edirne’de doğan Koman’ın babası doktorluk ve çiftçilikle uğraşan Fuat Bey, annesi Sevinç Leman Hanım’dır. Mohaç Savaşı’ndan sonra baba tarafı Konya’dan Balkanlara yerleşmiş. 1880’li yıllarda aile Edirne’ye göç etmişti. Anne tarafından dedesi, II. Abdülhamid devri devrimcilerinden Mehmet Şeref Aykut Bey’dir.
Koman, Edirne lisesini bitirdikten sonra, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim bölümüne girdi. Öğretmenlerinin tavsiyesiyle heykel bölümüne geçti.
İLK SERGİSİNİ PARİS’TE AÇTI
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 1947’de açtığı sınavı kazanıp Paris’e gitti. Louvre Müzesi’ndeki çalışmaları esnasında Mezopatamya ve Mısır sanatından etkilendi. 1948’de ilk sergisini Paris’te açan sanatçı, 1951’de Türkiye’ye dönmeden Melda Kaptana’yla evlendi. Bu evliliğinden bir oğlu oldu.
İSVEÇ’E YERLEŞTİ
İstanbul’a döndükten sonra mecburi hizmetine İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde başladı ve 1958’e kadar görev yaptı.
Çalışmalarıyla birçok ödül kazanan sanatçı, tanıştığı mimar Ralph Erskine’nin daveti üzerine İsveç’e gitti. Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki görevinden ve ilk eşinden ayrılıp 1959 yılında İsveç’e yerleşti.
HULDA ADLI YELKENLİDE YAŞADI
1965’te iki direkli Hulda adlı bir yelkenli satın aldı. Ölümüne kadar bu tekneyi hem atölye hem de ev olarak kullandı.
1967’de Stokholm Uygulamalı Sanatlar Yüksek Okulu’na öğretim üyesi olarak kabul edilen sanatçının, yel değirmenleri ve yeni geometrik türevler gibi bilimsel çalışmaları tescillendi.
1986’da Stokhom’de hayatını kaybeden Koman, vasiyeti üzerine cesedi yakılarak külleri Baltık Denizine atıldı.
Başta Stokholm olmak üzere, 20 şehrin meydan ve sokaklarında Koman’ın heykelleri var. Sanatçının Akdeniz Heykeli, Türkiye’deki çalışmalarının en bilineni.