Muallim Naci biyografisiyle Türk Edebiyatına ışık tutuyor

muallim naci

Muallim Naci eski şiir ile yeni şiiri harmanlayarak ve bir köprü oluşturdu. Ünlü şair eski diye adlandırılan edebiyatın biçim ve özellikleriyle birlikte Batı’dan yeni nazım şekillerini de kullandı. Gazetede yayımlanan yazılarıyla birlikte Fransızca çevirileriyle de tanındı.

MUALLİM NACİ KİMDİR?

1850 senesinde İstanbul’da dünyaya gelen ve asıl adı Ömer olan Muallim Naci Fevziye Mektebi’nde kısa bir süre eğitim gördü. Babası vefat ettikten sonra annesi ile birlikte Varna’ya gitti ve orada medrese eğitimi aldı.

Gittiği medresenin hocası yeni kurulan Rüştiye Mektebi’ne tayin olunca Muallim Naci’de ikini hoca olarak göreve başladı. Farsça ve Arapçayı bilen Naci, Fransızca ile birlikte telhis ve aruz dersleri de aldı.

Mutasarrıf Süleymaniyeli Mehmet Sait Paşa ile yolları kesişince öğretmenliği bıraktı ve paşanın özel katibi olarak Anadolu’nun bir çok kentinde görev yaptı.

Aynı görev ile Sakız Adası’na giden Naci, burada Tercüman-ı Hakikat gazetesine gönderdiği Kuzu, Nusaybin Civarında Bir Vadi, ve Şam-ı Gariban gibi şiirlerle beğeni aldı.

Ünlü şair, Almanya’ya tayini çıkan paşayla gitmeyip İstanbul’da kaldı ve Tercüman-ı Hakikat Gazetesi’nin Edebiyat köşesini yönetmeye başladı.

1884 senesinde Ahmet Mithat’ın kızı Mediha Hanım ile evlenen Naci, çalıştığı gazeteden ayrılarak Saadet ve Mürüvvet gazetesinde mesleğine devam etti.

Naci, birkaç arkadaşıyla birlikte birleşerek 1885 senesinde İmadü’l Midad’ı çıkardı. 1886 yılında ise Selanikli Tevfik ile birlikte Te’avun-i Aklam’ı yayımladı. Naci geçim sıkıntısı yüzünden Galatasaray Lisesi’nde ve Hukuk Fakültesi’nde öğretmenlik yapmaya başladı.

1887 yılında Mecmua-i Muallim’i çıkaran Naci, 1889’da da Stockholm’de gerçekleşen 8. Müsteşrikler Kongresi’nde Türkçeye yapmış olduğu hizmetlerden dolayı ödül aldı.

Ertuğrul Bey Gazi adını verdiği eserini Sultan 2. Abdülhamid’e gösterdi ve padişahın takdirini aldı. Tarih-nüvis-i Selatin-i Al-i Osman unvanıyla ödüllendirilip maaşa bağlandı.

2. Abdülhamid’in isteğiyle Osmanlı tarihini yazmaya başlayan Naci, sultanın bu isteğini gerçekleştiremeden 1893 senesinde vefat etti.

Exit mobile version