Nazım Hikmet Ran, 15 Ocak 1902 senesinde Selanik’te hayata merhaba demiştir. İlk şiiri Feryad-ı Vatan’ı 1913 senesinde yazan usta şair, Mekteb-i Sultani’de eğitim almaya başlamıştır.
Bahriye Nazırı Cemal Paşa tarafından bir aile toplantısında kaleme aldığı şiiri okumasıyla keşfedilen Nazım Hikmet, Bahriye Mehtebi’nde eğitim hayatını başarılı bir şekilde tamamladı.
NAZIM HİKMET RAN ORDUDAN AYRILDI
Mezun olduktan sonra stajyer subay olarak Hamidiye gemisinde çalışmaya başladı. Çalışma hayatına atıldıktan kısa bir süre sonra da bazı sebeplerden dolayı ordudaki görevini bıraktı.
Öğretmenlik yapmaya başlayan Nazım Hikmet kısa bir süre sonra Moskova’ya gitti ve Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi’nde Siyasi Bilimler ve İktisat bölümünü bitirdi.
İlk şiir kitabı olan 28 Kanunisani’i Moskova’da yayınlandı ve Türkiye’ye dönerek Aydınlık dergisinde çalışmaya başladı.
15 SENE HAPİS CEZASI ALDI
Dergide yayınlanan şiir ve yazılarından dolayı 15 sene hapis cezasına çarptırıldı. Sovyet Rusya’ya kaçan Nazım Hikmet’in cezası 1928 Af Kanunu ile kaldırıldı ve ünlü şair tekrar Türkiye’ye döndü.
Resimli Ay dergisinde yeniden yazmaya başlayan Nazım Hikmet, 1938 senesinde yeniden 12 sene hapis cezasına mahkum edildi.
TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKARILMASI
1951 senesine gelindiğinde ise Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar ile Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Büyük dedesinin memleketi olan Polonya vatandaşlığına geçti ve Borzecki soyadını aldı.
TÜRK VATANDAŞLIĞINA GERİ ALINMASI
Usta şair 1963 senesinde geçirdiği bir kalp krizi sonrasında hayata veda etti. 5 Ocak 2009 senesinde ise yine Bakanlar Kurulu kararı ile yeniden Türk vatandaşlığına alındı.