7 asırlık medrese, tuvalet nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nde

7 asırlık medrese, yeni yapılan tuvaletin tartışmaya yol açması sebebiyle mahkemelik oldu. 700 yıllık Lala Şahin Paşa Medresesi’ne yapılan tuvalet, vatandaşın başvurusu sebebiyle Anayasa Mahkemesi’ne kadar ulaştı.

7 ASIRLIK MEDRESEYE TUVALET YAPILMASI VATANDAŞIN TEPKİSİNİ ÇEKTİ

Bursa’da bulunan ve bir süredir Lala Şahin Paşa Çocuk Kütüphanesi adıyla kullanılan medresede, restorasyon çalışmaları sırasında bir tuvalet yapıldı. 2006 yılında başlanan restorasyon projesi kapsamında, yapıda yalnızca tesisata izin verilmesine rağmen tuvalet inşa edildi. Medresenin çevresinde oturan vatandaşlar bu duruma tepki gösterdi.

7 asırlık medrese olan Lala Şahin Paşa Çocuk Kütüphanesi'ne, restorasyon sırasında yapılan tuvalet vatandaşın tepkisini çekti.

HALKIN TEPKİSİ YETERLİ OLMADI

Tarihi kültürel mirasa önem veren bir kurumun üyesi Ali Turan, 2007 yılında bu kararın anayasaya aykırı olduğunu gerekçe göstererek bu durumu yargıya taşıdı ve sürecin durdurulmasını istedi. Ancak durdurma kararı reddedildi ve tuvalet inşasının önüne geçilemedi. Ali Turan süreci temyize götürdü ve karar düzeltmesi yollarını aradı ancak yine sonuç alamadı. 5 Nisan 2019 tarihimde olayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan Turan, şimdi mahkemeden gelecek kararı bekliyor.

MEDRESENİN İÇ ALANININ DÖRTTE BİRİ MUTFAK VE TUVALETE AYRILDI

Yapıyı anlatan Ali Turan, medresenin Bursa’daki ilk Türk eseri olduğunu; Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden izler taşıdığını dile getirdi. 2004 yılından beri bu konuda hukuk mücadelesini sürdüren Turan, medresenin iç alanının dörtte birinin tuvalet ve mutfağa harcandığını belirtti. Turan, 7 asırlık medrese ve kütüphanenin asli haline getirilmesi için mücadelesini sürdüreceğini aktardı.

Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras arşivinden bir belgede Kazım Baykal, 1967 kongresinde Lala Şahin Paşa Medresesi onarımından bahsederken, “Bir kolon somaki mermer kalıntısını Osmangazi İlkokulu ile batı tarafta yapılmakta olan bir apartmanın temellerinde bulduğumuz Bizans sütunlarından getirip ekledik. Çünkü bu eser Bursa’mızın ilk Türk eseridir” diyor.

Exit mobile version