19 Mayıs 1919, Türkiye Cumhuriyeti’nin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. 19 Mayıs’ta Gazi Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a ayak basarak Milli Mücadele’yi başlatmıştır. Bu tarih her sene Atatürk’ü anma ve Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Gençlere Türk Milletini ileri götürecekleri ve köhne fikirleri yok edecekleri için ayrı bir güven duyan Atatürk bu anlamlı günü de onlara armağan etmiştir.
“Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler!Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” diyen Atatürk gençlere duyduğu güveni de böyle anlatmıştır.
ATATÜRK’ÜN KURTULUŞ ÇAĞRISI
Türkiye Cumhuriyeti tarihine bakıldığında en önemli tarihlerden biri olarak kabul görülen 19 Mayıs’ta, Atatürk sahneye çıktı ve “Kurtuluş” çağrısı yaptı.
Samsun’a ilk adımı atarak bu mücadeleyi başlatan Ulu Önder, Nutuk isimli eserine de 19 Mayıs 1919 ile başlayarak bu günün ne kadar mühim olduğunu anlatmıştır.
Stratejik bakımdan büyük öneme sahip olan Samsun işgal kuvvetlerinin de odağındaydı. İngiliz askerleri 9 Mart 1919 tarihinde Samsun’a askeri birlik çıkarmış, Türk Makinalı Tüfek birliğinden Hamdi isimli teğmen de askerlerini alıp dağa çıkmıştı.
İNGİLİZ ASKERLERİNDEN ŞİKAYET
İngiliz askerleri bu olay üzerine Türk halkının silahlandığını düşünmüş ve bu konuda şikayette bulunmuştu. Şikayetler üzerine bölgeye gönderilmek için seçilen isim Mustafa Kemal Atatürk’ten başkası değildi.
Atatürk, uzun süredir ülkesinin bulunduğu durumdan dolayı üzülüyor ve bir şeyler yapmak istiyordu. Sultan Vahdettin tarafından Samsun’a gönderilen Atatürk, Anadolu’ya geçmenin yolunu bulmuştu.
Atatürk’e gemi yolculuğu sırasında 18 kişi eşlik etti. Ulu Önder’in Samsun’a çıkışında gördüğü manzara hiç de parlak değildi. İngiliz işgal kuvvetlerinin olduğu bölgede Pontus yanlıları adeta cirit atıyordu.
Halk kendisini koruyabilecek durumda değildi ancak Atatürk’ün sayesinde işgalci kuvvetlere karşı direndi ve emsal bir zafer kazanıldı.