Mavi Balina oyunu dünya üzerinde çok sayıda gencin ölümüne neden oldu. Gençler arasında intihara sebep olan Mavi Balina oyunu, ebeveynleri ve öğretmenleri endişeye sürükledi. Peki Mavi Balina nedir? Bir kişinin Mavi Balina oynadığı nasıl anlaşılır?
MAVİ BALİNA NEDİR?
2013 yılında yayılmaya başlayan bu oyun, “Mavi Balina Challenge” adıyla biliniyor. Pek çok ülkede oynanan oyun, gittikçe korkunçlaşan 50 bölümden oluşuyor ve final bölümünde oyuncudan intihar etmesini istiyor. Oyun bu özellikleriyle, son dönemde popüler olan Momo isimli oyunla aynı özellikleri gösteriyor. Oyun, kullanıcıya “Öl, nasılsa tekrar doğacaksın” telkininde bulunuyor.
OYUN NEDENİYLE KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?
Oyun nedeniyle ilk intihar 2015 yılında gerçekleşti. Ölümcül oyun, son olarak bugün Başakşehir’de bir çocuğun ölümüne sebep oldu. Sadece Türkiye’de 150 gencin Mavi Balina nedeniyle intihar ettiği tahmin ediliyor. Bu tip oyunlar özellikle ergenlik çağındaki çocuk ve gençleri hedef alıyor.
KİŞİSEL VERİLERE SIZARAK ŞANTAJ YAPIYOR
Oyuna ulaşılacak bir web sitesi ya da satış ağı yok ancak, ilgili kişilerle irtibata geçen şahıslara bir internet adresi gönderiliyor. Linke tıklayan kişi oyuna dahil olmuş oluyor. İnternet adresine girildiğinde virüs vasıtasıyla bilgisayardaki kişisel veriler ele geçiriliyor. Şantaj yoluyla oyuncudan talimatları yerine getirmesi isteniyor.
OYUNCUYA TEHLİKELİ GÖREVLER VERİYOR
Bazı görevlerde saat 04.20’de oyuncuyu uyandırıp yöneticilerin gönderdiği görüntülerin izlenmesi isteniyor. Oyun boyunca psikolojik ve fizyolojik şiddet gören kullanıcı, oyunun 50’nci günündeki “balina olmak” görevini gerçekleştirdiğinde intihar etmiş oluyor.
BİR KİŞİNİN MAVİ BALİNA OYNADIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Oyunun ilk bölümlerinde, oyuncudan bileklerini ya da bacaklarını kesmesi ve balina şekli kazıması isteniyor. Zamanla damarlara yakın bölgelere kesik atması görevi veriliyor. Aileler, bu aşamada çocukların ruh halindeki değişiklikleri, vücudunda olası bölgelerdeki kesikleri inceleyerek riskleri kontrol altına alabiliyor. Ayrıca uzmanlar çocukların internette yalnız bırakılmamasını, içerik sınırlandırması getirmesini, çocukların bu konuda uyarılmasını belirtiyor.