Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için 4 uyarı

ramazan ayını sağlıklı geçirmenin 4 yolu

ramazan ayını sağlıklı geçirmenin 4 yolu

Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarının değişmesi sağlık üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. İftarda ağır yemekler tüketme, sahurda yemek yememe gibi bilinçsiz beslenme yöntemlerinin sağlığı tehdit edebileceğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Muharrem İngeç, Ramazan’ı sağlıklı geçirmek için uyarılarda bulundu.

SU TÜKETİMİ İHMAL EDİLMEMELİ

Her zaman olduğu gibi oruç tutarken de dengeli ve yeterli beslenmenin önemli olduğunu belirten İngeç, vücudun ihtiyaç duyduğu sıvı oranını korumak adına iftardan sahura kadar 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.

ÇAY VE KAHVE VÜCUDUN SU İHTİYACINI ARTTIRIYOR

Çay ve kahve tüketiminin sıvı ihtiyacını arttırdığını, bu nedenle minimuma indirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca gazlı içecekler ve şeker miktarı yüksek olan hazır meyve sularının tüketilmemesi gerektiğine değindi. Vücudun sıvı ihtiyacını giderecek ayran ve maden suyu tüketilmesinin doğru olacağını belirtti.

ŞEKER HASTALARI ORUÇ TUTMADAN ÖNCE DOKTORA DANIŞMALI

Tüm gün aç kalmak şeker dengesini bozmaktadır. Bu nedenle İngeç, hipoglisemi riski taşıyan diyabet hastalarının doktordan görüş almadan oruç tutmaması gerektiğini aktardı.

KİMLER ORUÇ TUTMAMALI?

Böbrek yetmezliği olan hastaların da sıvı kaybıyla böbrek fonksiyonları olumsuz etkilenmektedir. Bu nedenle bu tip hastaların doktor önerisiyle hareket etmesi doğru olacaktır. Hipertansiyon, kalp hastalıkları, kronik rahatsızlıklar günlük ilaç alım saatlerine dikkat edilmesi gereken hastalıklardandır. Bu sebeple, bu tip hastalıklara sahip bireylerin oruç tutması önerilmemektedir. Hamilelerin de doktordan görüş alarak oruç tutması doğrudur.

SAHURDA NE YEMELİ?

Aç kalma süresinin uzaması sebebiyle, sahurda bir şey yemeden yalnızca su içip yatmak sağlıklı kabul edilmez. Açlığa bağlı düşen kan şekeri, gün içinde halsizliğe sebep olmaktadır. Bu sebeple sahur öğünü atlanmamalı, kahvaltı olarak kabul edilen bu öğünde yoğurt, az tuzlu peynir, yağsız süt, sindirimi kolay zeytinyağlı sebze yemekleri ve az yağlı çorbalar tercih edilebilir.

İFTARDA YAVAŞ VE AZ YEMEK GEREKİYOR

Uzun süreli açlık sonrası, yemeğe başladıktan 20 dakika sonra doygunluk hissi veren hormonlar salgılanmaktadır. İftarda buna müsaade etmek ve aşırı yeme isteğini ortadan kaldırmak adına yavaş yemek yenmelidir. Uzun süreli açlığın ardından aşırı ve hızlı yemek, kalp krizi başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa sebep olmaktadır.

ORUÇ NEYLE AÇILIR?

İftarda çorba ve salataya öncelik verilmeli, oruç peynir, zeytin ve domatesle açılmalı, çorba gibi hafif yemeklerle devam edilmelidir. Aşırı yağlı ve ağır yemekler tercih edilmemelidir.

SAĞLIKLI BİR RAMAZAN İÇİN 4 ÖNERİ

1- Ramazan ayında, haşlama, ızgara, fırın yemekleri tercih edilmeli, kavrulmuş ve kızarmış besinlerden uzak durulmalıdır.
2- İftarın hemen ardından hareketsiz kalmak ya da uyumak yerine hafif egzersiz ya da yürüyüş yapılması önerilir. İftardan 2 saat sonra ara öğün olarak yoğurt ve sütle beraber meyve tüketilmelidir.
3- Beslenme düzeninin değişmesi ve sıvı tüketiminin azalması sebebiyle kabızlık sorunu yaşanabilmektedir. Bu nedenle lif oranı yüksek olan kepekli ve tahıllı gıdaların, kuru baklagillerin tüketilmesine özen gösterilmesi gerekir.
4- Sahurda hafif gıdalar tercih edilmeli, mideyi yoracak yağlı besinlerden kaçınılmalıdır.

Exit mobile version