DMD hastası kardeşler tedavi için yardım bekliyor

Dushenne Muskuler Distrofi (DMD) halk dilinde kas erimesi olarak bilinen hastalıkla 5 yaşındaki Yunus Ömer ve 6 yaşındaki Muhammed Enes kardeşler mücadele ediyor.

İki kardeş tedavi olmak için Hindistan’a gitmeyi bekliyor. Ailenin maddi durumu buna yeterli olmadığı için 15 bin dolar tutan masrafları karşılayacak hayırsever insanlardan yardım bekleniyor.

Bahçelievler’de ikamet eden Umut ve Burçin Güler çifti ilk evlatlarında DMD olduğunu öğrendikten sonra birçok doktora gitti. Çift tedavi için arayış içindeyken ikinci bebek haberini aldı. Fakat doktorlar doğacak olan çocuğun da kas erimesi hastalığına yakalanabileceğini söyledi.

kardeşler hindistana gitmek için yardım bekliyor

Çift ikinci çocukları doğduktan sonra onunda aynı hastalığın pençesinde olduğunu öğrendi.

Aile %50 zihinsel ve %26 bedensel toplam %76 engelli olan çocukların tedavisi için hastanelerin kapısını çaldı fakat hiçbir çözüm yolu bulamadı.

DMD hastalığının tedavisi için merkezlerin kurulmasını ve bu hastalık için tedaviye yönelik çalışmaların yapılmasını isteyen aile, Hindistan’da kök hücre tedavisinde başarılı çalışmalara imza atıldığını öğrendi.

TEDAVİ MASRAFI 15 BİN DOLAR

Güler çifti, çocuklarını Hindistan’da tedavi ettirmek istedi ama tedavi maliyetinin 15 bin dolar civarında olması ailenin elini kolunu bağladı. Aile, yardım yardım sonrası ilk aşama tedavisi için Hindistan’a gittiler. Fakat bu tedavi için yeniden Hindistan’a gitmeleri gereken aile onlara uzanacak yardım elini bekliyor. Ailenin hemen hemen 6 ayda bir Hindistan’a gidip tedavilerini yaptırmaları gerekiyor.

Güler çifti, çocuklarının hareket kabiliyetini kaybetmemesi için fizik tedavi, yüzme gibi birçok alanda etkinlik yaptırsa da iki kardeş merdivenleri çıkmakta çok zorlanıyordu.

Hindistan’daki ilk tedavinin ardından merdiven çıkabilen çocuklardan Muhammed Enesin ayakta dik kalabilmesi için ayağına aparatların takılması gerekiyor. Aile, küçük yaşta başlayan ileriki yaşlarda da fiziksel hareketleri zorlaştıran, solunum ve kalp kasını etkilemesiyle 20’li yaşlarda yaşamı tehdit eden hastalığa karşı Sağlık Bakanlığı’ndan ve hayırseverlerden destek bekliyor.

Çocukların tedavisi için yeniden Hindistan’a gitmeleri gerektiğini söyleyen anne Burçin Güler, “Yapılan haber sayesinde hayırseverlerden yardımlarını almış olduk çok mutlu olduk. Bize yardım etmek isteyenlerden telefonlar geldi. Bir çok kişi arayıp yardım etmek istediğini bildirdi. Gelen yardımlar sonucunda Hindistan’a gittik. Ancak bu tedavinin bir kısmıydı. Oradaki doktorlar her 6 ayda bir gitmemiz gerektiğini söylediler. Hastalığın tam olarak tedavisi değil ancak iyileşmeleri oluyor. Hindistan’a gitmem gerekiyor hayırseverlerden yardımlarını bekliyorum. Tedavimizin yarım kalmaması için Hindistan’a tekrar gitmemiz gerekiyor. Hindistan’daki tedavi sonrasında çok farklılıklar oldu. Yürümelerinde farklılıklar oldu merdiven inip çıkmalarında büyük bir farklılık oldu. Artık çocuklarım kendi başına merdiven inip çıkabiliyor. Çok mutlu olduk umudumuzu hiç yitirmedik. Tedavimiz bitene kadar Hindistan’a gitmek zorundayız. Maddi durumumuz Hindistan’a gidip tedavilerini olmalarına yetmediği için hayırseverlerden yardım bekliyorum” şeklinde konuştu.

Exit mobile version