Bayram tatilini İstanbul’da geçireceklere öneriler

bayram tatilini istanbul'da geçireceklere öneriler

Ramazan Bayramı’na çok az bir süre kaldı. Uzatılan bayram tatili için planlar hazırlandı, harekete geçmek için hafta sonu bekleniyor. Tatilini İstanbul’da getirecek olanlar, aile ziyaretlerini tamamladıktan sonra İstanbul’un sakinliğinin tadını çıkarmak için sokaklara koşacak. Ancak mevsim normallerinin üstünde sıcaklık beklenen İstanbul’da sokaklar pek koşulası olmayacak.

O halde birkaç öneri de bulunalım… İstanbul’da bir hayli çok olan müzelerimiz gezilebilir. Zira hem trafik sakin olacak, hem de müzeler. Ancak müzeler bayramın 1. günü kapalı olacak. Bazı müzeler ise bayramın 1. günü öğlene kadar kapalı olacak. Bunun dışındaki diğer günler ziyaret edilebilecek.

Ancak belirtmekte fayda var. Bazı müzelerin tatil günleri pazartesi veya salı olmakta bu nedenle arafe günü müze ziyaretinde bulunmak isteyenlerin ilgi müzelerin web sitelerini ziyaret etmelerinde fayda var. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müze giriş fiyatlarını haberimizin sonunda bulabilirsiniz.

SAKIP SABANCI MÜZESİ

Türkiye’nin en çok özel müze bulunduran şehri İstanbul. Türkiye’nin ilk büyük bütçeli mzel müzelerinden Sakıp Sabancı Müzesi, Emirgan’daki Atlı Köşk’te ziyaretçilerini bekliyor. İstanbul’un en büyük sergilerinine de ev sahipliği yapan müze, Picasso, Rodin, Anish Kapoor ve Monet gibi birçok usta sanatçıya ait eserleri sergiledi. Müzenin kendine ait koleksiyonunda hat sanatı, resim ve mobilya eserleri sergileniyor.

Müze, Ramazan Bayramı’nın ilk günü kapalı olacak.

RAHMİ KOÇ MÜZESİ

Haliç’in kıyısında 27 bin metrekarelik bir alanda kurulu olan müze, 3 bölümden oluşuyor. Açık hava alanında klasik otomobiller, devasa Turgut Alp Vinci, I&E Greenwald Buhar Makinesi, B-24 Liberator ve başka uçaklar, Haliç’e demirli bulunan Fenerbahçe Vapuru ve TCG Uluç Ali Reis Denizaltısı koleksiyonun eşsiz eserlerinden. Rahmi Koç Müzesi’nde ayrıca bilimsel aletler, iletişim araçları, ince işçilikli eşya ve oyuncaklar ile farklı içeriklerde özel koleksiyonlar yer alıyor.

Müze dini Bayramların arife ve birinci günü kapalıdır.

HİSART CANLI TARİH MÜZESİ

Koleksiyoner Nejat Çuhadaroğlu’nun kurduğu müzede Osmanlı’nın 1453-1923 arası dönemine ait askeri ve etnografik eserler ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Ayrıca müzede Türk tarihinin mirasını ve bu mirasın kayıp parçalarını bulmak için oluşturulan dioramalar da bulunuyor. Türk ve İslam Eserleri Müzesi Ramazan da gece 1:30’a kadar ziyaret edilebiliyor.

YEŞİLKÖY HAVACILIK MÜZESİ

Dünya havacılık tarihinin önemli maket, model ve dökümanlarının sergilendiği müze, Türk havacılık tarihinde kullanılmış olan uçak örneklerini de meraklılarının ilgisine sunuyor. Yeşilköy Havacılık Müzesi, Türk Hava Kuvvetlerine bağlı bir komutanlık olarak faaliyet gösteriyor.

34 yıllık müzenin 3 bin metrekareye yakın kapalı alanında 8 ayrı sergi salonu bulunuyor.

Ramazan Bayramı’nın ilk günü müze kapalıdır.

İSTANBUL OYUNCAK MÜZESİ

Yazar ve şair Sunay Akın tarafından yaklaşık olarak 15 yıl önce kurulan müze, oyuncak tarihinin 17. yüzyıldan bugüne dek olan kısmını gözler önüne seriyor. Akın’ın 40’tan fazla ülkeden 20 yılda topladığı oyuncaklarla kurduğu müze, Kadıköy Göztepe’deki bir tarihi köşkte faaliyet gösteriyor.

ADALAR MÜZESİ

Şehrin ilk çağdaş kent müzesi olan Adalar Müzesi, Adaların tüm tarihini yüzlerce obje, binler belge ve fotoğraf, belgeleme çekimi, film ve sözlü tarih kayıtlarıyla aydınlatıyor. Adaların kentsel tarihini aydınlatan müzede ayrıca Osmanlıca belge arşivi de bulunuyor.

SADBERK HANIM MÜZESİ

Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi, yaklaşık 40 yıl önce Sarıyer Büyükdere’de bulunan Azaryan Yalısı’na kuruldu. Vehbi Koç Vakfı’na bağlı olan müze, Vehbi Koç’un eşi Sadberk Koç’un kişisel koleksiyonunu sergileyerek onun anısını yaşatmayı amaçlıyor. Sadberk Koç’un kişisel kolesiyonunda bulunan geleneksel kıyafetler, çeşitli porselen ve tuğralı gümüş gibi eserler ile birlikte Hüseyin Kocabaş’ın arkeolojik eserlerden oluşturduğu koleksiyonu da bulunuyor.

Ramazan Bayramı’nın birinci günü kapalı olacak.

TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ BASIN MÜZESİ

Ülkemizin tek başın müzesi olan müze, farklı kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği de yapıyor. Müze, basın teknolojisinin başlangıcından beri geçirdiği aşamaları, taş baskı örneklerini, düz baskı makinelerini, rotatif tipo entertip, prova tezgahları, giyotin, eski daktilolar, teleksler, telefotolar gibi çeşitli basın araç ve gereçlerini sergiliyor.

Müze ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

MASUMİYET MÜZESİ

Yazar Orhan Pamuk’un romanının adıyla hazırlanan müze, romanın başat karakterlerinden olan Füsun ile Kemal’in aşk hikayesi ile 1950 ila 2000 yılları arasındaki İstanbul yaşamını resmediyor.

Romanın karakterlerinin kullandığı, giydiği, gördüğü, biriktirdiği, hayal ettiği objeler de, burada sergileniyor.

DİĞER ÖZEL MÜZELER

İstanbul’da ayrıca Pera Müzesi, Madame Tussauds Balmumu Müzesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi, İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Müzesi, Atatürk Müzesi, Aşiyan Müzesi, Türkiye İş Bankası Müzesi, Darüşşafaka Cemiyeti Müzesi, Arnavutköy Yerel Tarih Müzesi, İstanbul Hisarlar Müzesi, Intercity Otomobil Müzesi, Ayşe ve Ercüment Kalmık Müzesi, Rezzan Has Haliç Kültürleri Müzesi, Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Türker İnanoğlu, Vakfı Sinema Tiyatro Müzesi, Santral İstanbul Enerji ve Çağdaş Sanatlar Müzesi, İstanbul Özel Okçular Tekkesi Müzesi, İstanbul Lale Vakfı Müzesi, İSKİ Su Medeniyetleri Müzesi, İstanbul PTT Müzesi, Kazım Karabekir Paşa Müzesi, Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi, Vakıflar Halı Müzesi, Vakıflar Kilim ve Düz Dokuma Yaygılar Müzesi, Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi, Osmanlı Bankası Müzesi, Özdilek Vakfı Balmumu Heykel Müzesi, Hilye-i Şerif ve Tespih Müzesi, Delta Teknoloji Müzesi, Yahya KEmal Beyatlı Kent Müzesi, Çikolata Müzesi, 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Akaretler Mustafa Kemal Müzesi, BJK Müzesi, Doğa ve Bilim Müzesi, İstanbul Modern Sanat Müzesi, Sirkeci Garı TCDD Müzesi, Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi, Çatalca Mübadele Müzesi, Orhan Kemal Müzesi, ve Kont Szechenyi İtfaiye Müzesi keşfedilmeyi bekliyor.

Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi’ne (İÜ) bağlı İstanbul Arkeoloji ve Kültür Müzesi, İÜ Beyazıt Kulesi Anıt Müzesi, 2. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi, İÜ Jeoloji Müzesi, İÜ Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Müzesi, araştırmacıların ve gezginlerin beğenisine sunuluyor.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINA BAĞLI MÜZELERİN GİRİŞ ÜCRETLERİ

Ayasofya Müzesi: 60,00

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi: 20,00

Kariye Müzesi: 45,00 (Bazı bölümler ziyarete kapalıdır)

Türbeler Müzesi: Ücretsiz

Galata Mevlevihanesi Müzesi: 12,00      

Hiasrlar Müzesi (Rumeli Hisarı): 15,00    

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi: 12,00      

Arkeoloji Müzesi: 30,00 (Bazı bölümler ziyarete kapalıdır)

Aya İrini Anıt Müzesi: 30,00        

Topkapı Sarayı Müzesi: 60,00     

Topkapı Sarayı Müzesi Harem Bölümü: 35,00

Adam Mickiewicz Müzesi: Ücretsiz

Türk ve İslam Eserleri Müzesi: 35,00

Exit mobile version