Moldova Türkiye arasında yapılan anlaşma sonucunda 19 Şubat’tan beri Moldova’ya kimlikle seyahatler başladı. O zaman bir Moldova Rehberi bulunsun elinizin altında.
Peki Moldova’da nerede kalınır, ne yenir, ne içilir, nereler gezilir?
MOLDOVA REHBERİ
Denize kıyısı olmayan bu küçük Doğu Avrupa ülkesi, pek az turist tarafından ziyaret edilse de, birçok tarihi ve turistik mekana sahip. Ülkedeki manastırlar, yürüyüş ormanları, verimli toprakları, lezzetli şarapları ve tarihi ile görülmesi gereken bir ülke.
Eğlenceli ve renkli bu ülkede seyahat etmek oldukça da ucuz. Moldova’nın başkenti Kişinev, alışveriş ve gece hayatı açısından doyurucu bir şehir.
Ukrayna ve Romanya ile komşu olan Moldova Cumhuriyeti, birçok festivale de ev sahipliği yapıyor.
Bin 500’lü yıllardan 1800’lü yılların başına kadar Boğdan eyaleti olarak Osmanlı egemenliğinde bulunan ülkenin tarihi dokusu bu nedenle de ilgi çekici.
Moldova’nın asma bahçelerini görmek, dünyaca ünlü şaraplarını tatmak isteyebilirsiniz.
MOLDOVA’DA GEZİLECEK YERLER
Moldova’da Moldova Ulusal Tarih Müzesi, Nativitiy Katedrali, Valea Morilor Parkı, Kşinev Su Kulesi ve Puşkin Müzesi gezilebilecek turistik yerlerin başında geliyor.
Ulusal Tarih Müzesi, 1983 yılında açılmış olmasına karşın ülkenin en değerli müzesi olarak kabul ediliyor. Müze binası içinde 10 farklı sergi salonu, 300 bin kadar eser, belge koleksiyonu, fotoğraf, ender bulunan en yazmaları, çeşitli silah ve askeri teçhizatlar bulunuyor. Müze girişinde bulunan kurt heykeli ise Roma Kurdu olarak biliniyor.
Nativitiy Katedrali, ülkede yaşayan Ortodokslarca ana katedral olarak kabul edilmektedir. Abram Melnikov tarafından 1830 yılında neo-klasik tarzda inşa edilmiştir. Kilise, 2. Dünya Savaşı’ndan bombalanmış ve komünistler tarafından da tamamen tahrip edilmiştir. Yıkılan çan kulesi ise, 1997 yılında yeniden inşa edilmiştir.
Valea Morilor Parkı, şehre yalnızca birkaç kilometre mesafede bulunuyor. Bir göl çevresine yapılan yürüyüş ve bisiklet yolları ve parklardan oluşan alan Moldovalılar tarafından oldukça sevilen bir yerdir. Yüzmenin mümkün olduğu gölde, kano kiralayarak da gezebilirsiniz. Doğal hayat açısında da birçok kuş çeşidi ve sincaplarla karşılaşabilirsiniz.
Kişinev Su Kulesi, 1900’lü yılların sonuna doğru inşa edilen 22 metre yüksekliğinde bir anıttır. Taban genişliği ise 2 metredir. Su haznesinin bulunduğu kısım ilk olarak tahtadan yapılmışsa da bir depremde yıkıldıktan 1980’de tadilat yapılarak bugünkü halini almıştır.
Puşkin Müzesi, ünlü Rus şair ve yazar Aleksandr Puşkin’in sürgün yıllarında kaldığı evin müzeye dönüştürülmesi ile kurulmuştur. Bu evde amcasıyla birlikte kalan Puşkin, Kafkasya Tutsağı adlı romanını da bu evde yazmıştır. Puşkin hayranları için eğlenceli bir yer olabilir. Puşkin’e ait şahsi eşyaları ve ilginç kareler görülmeye değer.
Moldova’ya gitmişken Gagavuz Türkleri ziyaret etmeyi unutmayın. Moldova’nın güneyinde bulunan ve Türkçe’nin konuşulduğu Gagavuzya, Gagavuz Türklerinin yaşadığı üç ayrı toprak parçasından oluşuyor.
Moldova’da gezilecek yerlerin tümünü bu Moldova Rehberi için yazmak biraz güç.
MOLDOVA’YA NASIL GİDİLİR?
Moldova’ya en kolay ulaşım elbette hava yolu. Türkiye’den İstanbul, Ankara ve İzmir’den uçuşlar gerçekleşmektedir ve Moldova’daki tek havalimanı Kşinev’e inilir.
Karayoluyla da gitmek mümkün ancak yolların pek iyi olmaması nedeniyle İstanbul’dan 13 saat süren yolculuk işkenceye dönebileceği için pek tavsiye edilmez.
Moldova’ya seyahat için en uygun tarihler yaz ayları. Zira diğer aylar soğuk hatta kar yağışlı geçmektedir.
MOLDOVA MUTFAĞI
Moldova mutfağı, tarihte bölgede yaşamış olan Ukrayna, Rus, Yahudi, Yunan ve Alman mutfaklarıyla epey etkileşim yaşamış. Bir nevi füzyon mutfağı bile denilebilir ve mutlaka denenmelidir. Peynirleri ve şarabı denenmesi gerekenlerin başında geliyor.