Fransa’da şampiyon PSG

Fransa Ligue 1’de Paris Saint-Germain (PSG) ligin bitimine 5 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. Paris ekibi, zirve yarışı verdiği Lille’in Toulouse deplasmanında 0-0 berabere kalmasıyla resmen şampiyon oldu.

Ligue 1’in 33. haftasında Lille, ‘ölüm kalım maçı’ değerinde olan Toulouse deplasmanına gitti. Lille’in matematiksel olarak şampiyonluk iddiasını sürdürebilmesi için tüm maçlarını kazanması gerekirken, Toulouse’da bıraktıkları 2 puan diğer ihtimalleri ortadan kaldırdı.

8’İNCİ ŞAMPİYONLUK

Paris Saint-Germain, ligin bitimine 5 hafta kala ikinci sıradaki Lille’in 16 puan önünde şampiyonluğu garantiledi. Paris ekibi, son 7 yılda 6’ncı şampiyonluğunu yaşarken kulüp tarihindeki 8’inci şampiyonluk oldu.

LİGUE 1 TARİHÇESİ

Ligue 1, Fransa’nın en üst düzey futbol ligi. Bir alt düzeydeki Ligue 2 ile birlikte Ligue de Football Professionnel içinde bulunan iki ligden biridir. Ağustos ayında başlayıp mayıs ayında sona eren sezonların her birinde 20 takım mücadele etmektedir. Her takımın diğerleriyle, biri kendi sahasında diğeri ise deplasmanda olmak üzere ikişer maç yaptığı lig 38 hafta sürer ve toplamda 380 maç oynanır. Sezon sonunda son üç sırada yer alan takımlar Ligue 2’ye düşerler. İlk yarı yılbaşına iki hafta kala biterken, ikinci yarı ise Ocak ayının 2. haftasında başlar. UEFA katsayıları sıralamasında Premier League, La Liga, Bundesliga ve Serie A’nın ardından beşinci sırada yer almaktadır.

Ligue 1’in ilk sezonu, 11 Eylül 1932 tarihinde (1932-33 sezonunda) Division 1 adını almadan önce National adıyla başlamıştır. 2002 yılında ismi Ligue 1 olarak değişmiştir. Lig tarihi boyunca 19 farklı takım şampiyonluğa ulaşırken, 10 şampiyonluk yaşayan Saint-Étienne lig tarihinin en başarılı takımı konumundadır.

PSG TARİHİ

12 Ağustos 1970 tarihinde Paris FC ve Stade Saint-Germain takımlarının birleşmesi sonucu kurulmuştur. 1974 yılından itibaren Ligue 1’de oynamaya başlamıştır. Kulübün ülke içinde 4 Ligue 1, 8 Coupe de France, 4 Coupe de la Ligue, 4 Trophée des champions şampiyonluğu bulunurken, Avrupa’daki en önemli başarısı ise 1996 senesinde kazandığı UEFA Kupa Galipleri Kupası olarak dikkat çekmektedir.

Paris Saint-Germain, Marsilya şehrinin takımı Olympique de Marseille ile ezeli bir rekabet içerisindedir iki kulübün maçları ülkenin en ünlü futbol maçı olma niteliğini taşır ve ülkede Le Classique diye anılır. 2012 yılında Katarlı yatırım şirketi Qatar Investment Authority tarafından satın alınarak dünyanın en zengin futbol kulüplerinden birisi haline gelmiştir. PSG ezeli rakibi Olympique de Marseille’dan sonra en çok taraftara sahip ikinci Fransız kulübüdür.

Exit mobile version