AB’den sosyal medya platformlarına çağrı

Avrupa Birliği (AB), sosyal medyada başta Twitter, Facebook ve Google’dan yalan haber ve yanlış bilgilendirmeye karşı daha fazla mücadele etmesi çağrısında bulundu.

AB Komisyonu, sosyal medya mecralarının yalan haberle mücadelelerine yönelik aylık değerlendirme raporunu yayınladı. Raporda; Twitter, Google ve Facebook’un Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde şeffaflığı artırmak için yaptığı çalışmalar takdirle karşılandı.

Siyasi reklamların sosyal platformlar tarafından işaretlenmeye başlanmasının olumlu bir adım olduğunun belirtildiği raporda, yalan haber ve sahte hesaplarla daha fazla mücadele edilmesi gerektiği kaydedildi.

Veri analiz şirketi Cambridge Analytica’nın, milyonlarca Facebook üyesinin hesaplarından bilgileri dahilinde olmadan topladığı şahsi verileri, seçimleri etkilemek için kullandığına dair suçlamalar geçen sene kriz yaratmıştı.

AB, sosyal platformlara ilişkin çeşitli tedbirler sayesinde mayıs ayında gerçekleştirilecek olan AP seçimlerinde benzeri bir sorunun yaşanmasının önüne geçmeyi hedefliyor.

FACEBOOK’UN 10 YILLIK GELİŞİMİ

2005

2005 yılında herhangi bir değişikliğe uğramayan Facebook, aynı yılın Ağustos ayında adının başındaki “The” ekini attıktan sonra “Facebook” olarak anılmaya başlandı.

Eylül ayında öğrenciler tarafından büyük rağbet gören site, ekim ayında ise fotoğraf yükleme servisini hizmete sundu. Bu gelişmelerin ışığında üye sayısı 5.5 milyonu aştı.

2006

Günümüzde herkesin kullandığı “Mobil Facebook” temelleri bu yılda atıldı. Ağustos ayında “Not Ekleme” özelliği de eklendi. Eylül ayında ise “Haber Kaynağı” özelliğini getiren üyelerinden büyük tepki gördü.

Çünkü Facebook güvenliği sıfıra indirerek tüm üyelerin birbirini görmelerini sağladı. Yepyeni özellikleri ile birlikte Facebook 2006 yılını 12 milyon kullanıcı ile kapadı.

Bu sene içerisinde MySpace’in News Corporation’a satılmasıyla birlikte, Facebook’un da şirket bünyesine katılacağı söylenmiş fakat daha sonra bu söylenti Mark Zuckerberg tarafından yalanlanmıştır.

2007

2007 yılında Facebook teknoloji harikası iPhone ile tam uyumlu hale geldi. Ekim ayında ise Microsoft’un “Mobil Facebook”a yaptığı yatırımlar Facebook’un önünü daha da açtı.

Reklam sistemi de bu yılda Facebook’a eklendi. Tüm bu gelişmelerle birlikte Facebook 2007 yılı sonunda 50 milyon üye sayısına ulaştı.

Microsoft bu sene içerisinde, firmanın %1,6’lık hissesini 240 milyon Dolar ödeyerek satın almıştır.

2008

2008 yılında yaptığı hamlelerle üye sayısını katlayan Facebook, Nisan ayında sohbet özelliğini getirdi. Temmuz ayında ise App Store’a ilk kez iPhone için Facebook uygulaması yayımlandı.

2008 yılında Facebook’un üye sayısı 100 milyona ulaştı. Sunduğu site içi oyunlarla birlikte de gündeme gelen Facebook’ta 2008 yılında Farm Ville çılgınlığı yaşanıyordu.

Yine bu yıl içerisinde insanların birbirlerini Facebook kullanmaya davet etmesiyle birlikte kullanıcı sayısı ikiye katlanmıştı.

2009

2009 yılına hızla giriş yapan Facebook, üyelerini “Like” özelliği ile tanıştırdı.

Ekim ayında ise güvenlik ayarlarında oynamalar yapan facebook önü alınamaz bir büyümeyle 2009 yılında üye sayısını 350 milyona ulaştırdı.

2009 aynı zamanda İsmail YK’nın Facebook isimli şarkısını yaptığı sene olarak dikkat çekiyor. 2009 yılında Facebook kullanıcı sayısı 250 milyona ulaşmıştır. Yine 2009 yılında Facebook’a Azerice dil desteği eklenmiştir.

2010

2010 yılının Nisan ayında Open Graph API hizmetini kullanıcılarına sunan Facebook, bu uygulama ile kurumlara kendi sitelerini Facebook gibi tasarlamalarına imkan tanıdı.

Ekim ayında ise “Sosyal Ağ” filmi ile adından söz ettirmeye devam eden Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg; Time Magazine dergisi tarafından “Yılın Adamı” seçildi. Facebook 2010 yılını 500 milyon kullanıcı ile kapadı.

2011

2011’i geride bırakırken, 800 milyonu aşkın üyesiyle dünyanın en büyük sosyal ağı olan Facebook, ara yüzünde değişikler yaptığı için yine tepki gördü. Zaman tüneli 2011 yılında çıkmış ve ilk olarak belli kullanıcılar tarafından kullanılmaya başlanmıştı.

2012

2012 yılına gelindiğinde, “Dürtme” özelliği mobile geldi. Aynı zamanda bu sene içerisinde sitenin üye sayısı 1 milyarı aşmıştır. Yine 2012 yılı içerisinde dünyanın en çok ziyaret edilen sitesi ünvanını almıştır.
21 Aralık 2012’de dünyanın yok olmamasıyla birlikte, Facebook büyümesine devam etmiştir.

2013

2013 yılı itibariyle Facebook artık rüştünü ispat etmiştir. Dünya’nın 7’de 1’ini içerisinde barındıran site, reklamcıların ve markasını büyütmek isteyenlerin bir numaralı yeri haline gelmiştir. Facebook 2013’ü 7.87 milyar Dolar gelir ile kapatmıştır.

2014

2014 yılı itibariyle, Alexa istatistiklerine göre, Facebook dünyanın en çok ziyaret edilen 2. sitesidir. Başarısı artık su götürmez bir gerçektir ve internet onun etrafında şekillenir. 2014 yılı itibariyle de site artık bildiğimiz görümüne kavuşmuştur.

2015

Bu yıl içerisinde Facebook yöneticisi Peter Thiel, Facebook‘un değerinin 8 milyar Dolar olduğunu ve proje gelirlerinin gelirlerinin 1 milyar Dolar olduğunu söyledi. Facebook’un video uygulaması da bu yıl içerisinde çıkmıştır.

Buna ek olarak video kayıt ile mesaj gönderebilme özelliği de 2015 yılı içerisinde kullanıcılara sunulmuştur.

Exit mobile version