Stonehenge anıtlarında Anadolu izleri

stonehenge'de

stonehenge'de

İngiltere’de bulunan Stonehenge anıtlarının Anadolu halkı tarafından yapıldığı ortaya çıktı.

Neolitik dönem insan kalıntılarının incelenmesi sonucu ulaşılan DNA ile, o dönemde Avrupa’da yaşamış insanların DNA’ları İngiltere’de karşılaştırıldı.

DNA karşılaştırmaları, İngiltere’deki Neolitik dönem topluluklarının Anadolu’dan göç ederek oraya gittiği bilgisine ulaşıldı.

M.Ö. 6000’li yıllarda Anadolu’dan başlayan büyük göç hareketi sırasında bir grubun, Tuna Nehri boyunca ilerleyerek Orta Avrupa’ya yöneldiği belirtildi. Diğer bir grubunsa Akdeniz boyunca ilerleyerek şuan İspanya ve Portekiz’i içine alan İberya bölgesine ulaştığı saptandı.

İNGİLTERE, TARIM VE ANIT YAPMAYI ANADOLU’DAN ÖĞRENDİ

M.Ö. 4000 yılında ise İberya’dan ayrılarak İngiltere’ye ilerlediler. Anadolulular, o dönemde avcılık ve toplayıcılık yapan İngiltere’deki diğer göçebelerin yerini aldı.

Buradaki avcı ve toplayıcı grupların esmer-mavi gözlü, çiftçilerin ise açık tenli-kahverengi gözlü, siyah veya koyu kahverengi saçlara sahip olduğu tespit edildi.

STONEHENGE ANADOLULULAR TARAFINDAN YAPILDI

Neolitik dönemin göçmenleri, İngiltere’ye tarımın yanında megalit olarak adlandırılan dev taşlar ile anıt yapma geleneğini de götürdü.

Stonehenge’nin M.Ö. 3000’de de bu geleneğin parçası olarak yapıldığı ortaya çıktı.

1,55 MİLYON ZİYARETÇİ

Tam olarak neden yapıldığı bilinmeyen Stonehenge’nin, astroloji, astronomi, meteoroloji, geometri ve paganizm ile ilişkisi olduğu düşünülüyor. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 555 bin kişi tarafından ziyaret edilen anıta turistlerin ilgisi büyük.

Exit mobile version