Anne bebek arasındaki ilişki ilk anne rahminde başlar. Bebek için en güvenli ortam anne rahmidir. Bebek dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren yine en güvende hissettiği yer anne kucağıdır. Anne ve bebek arasında sağlıklı bir anne çocuk ilişkisi, güven bağı ve duygusal bağ oluşması için ilk birkaç ay annenin bebeği emzirmesi onunla birlikte olması gerekir.
ANNE-BEBEK ARASINDAKİ İLETİŞİMİN ÖNEMİ
Bebeğin duygusal, fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından aralarında temasın olması ve konuşarak iletişim kurulması oldukça önemlidir. Bu süreçte bebeğin güvende olma algısı oluşur. Kendini güvende hisseder, sevildiğini ve kendine değer verildiğini anlar. Bu süreçlerde oluşan duygusal bağ ve güven bağı yaşamları boyu anne ve çocuğuna eşlik edecektir. Annenin işe dönme zamanı geldiğinde bebeğin gelişim döngüsü içerisinde zaman zaman kısa ayrılıklar olacaktır.
PEKİ ANNELER NE YAPMALI?
Annenin çalışması, ekonomik özgürlüğü, sağlıklı bir evlilik, bebeği ve kendi ruh sağlığı açısından oldukça önemlidir. Anne çalıştığı zaman işten eve döndüğünde çocuğuna yeterince zaman ayıramama kaygısı yaşar. Çalışmadığı zaman ise tek uğraşı çocuğuyla ilgilenmektir. Bu süreçte anne, çocuğunu kimseyle paylaşamaz ve bunun neticesinde çocukta anneyi paylaşmamaya başlar. Çocukluk dönemine ilişkin bencillik oluşur. Bu süreçler çocuğun eğitim hayatına etki eder, istediklerinin hemen olmasını isterler ya da istedikleri ağlayarak elde etmeye çalışırlar. Çocuğu sağlıklı bir birey olarak yetiştirmek için bu ilişkileri dengelemek anne ve babanın ortak sorumluluğudur.
- Onunla birlikte olduğu zamanları gerçekten ona ayırmak, “Ben işe gidiyorum, çalışmak zorundayım. Ancak akşam olunca geleceğim ve seninle güzel güzel oynayacağız” diyerek ayrılmalı ve akşam geldiğinde, gerçekten verdiği sözü tutarak onunla kaliteli vakit geçirmelidir.
- Anne, çocuk ağladıkça geri dönüp onunla birlikte ağlayacak olursa, elbette çocuk da ağlamaya devam eder ve ayrılık daha da zorlaşır.
- Anne çocuğunu dinlemelidir.
- Bazı anneler evden kaçar gibi gizlice çocuğu bırakıp kaçarlar. Annenin geri gelmeyeceğini düşünen çocuk kaygılanabilir.