Hıdrellez her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanır. çeşitli dinlerce farklı inanışlara sahip olan Hıdrellez, hristiyanlar tarafından doğanın uyanışı ve baharın gelişi olarak Ortodokslar bu günü Aya Yorgi, Katolikler St.Georges Günü olarak kutluyor.
Kur’an da ise Hz. Musa ile bir gencin kısası anlatılıyor. Kehf Suresi de dahil olmak üzere birçok surede Hızır ismi geçmektedir.
HIDRELLEZ GELENEĞİ
Yeşillik ve sulak alanlarda kutlanan Hıdrellez’de taze kuzu eti,ciğeri yenilir. Baharın ilk kuzu etinin yenilmesi sağlığın ve şifanın getirileceğini inanılır. Hıdrellez gününde toplanan çiçek ve otların suyu kaynatılıp içilir. Bu suyun bütün hastalıkları geçireceği, eğer bu suyla 40 gün yıkanılırsa da güzellik getireceği düşünülür.
Hıdrellez ve İlyas’ın bir araya gelmesi olarak tabir edilen bu günde bütün dileklerin Hıdrellez tarafından gerçekleştirileceğine inanılıyor. Bu sebeple de çeşitlik dilekler için birbirinden farklı ritüeller yapılıyor.
Bu günde evlilik çağındaki kızlara bulaşık yıkatılmaz ve ev temizliği yapılmaz. Hızır’ın bereket getirmesi için bu gece bütün erzak dolapları, cüzdanlar, ambarlar açık bırakılır.
Bir kağıda istedikleri şeylerin resmini çizip gül ağacına asanların dileklerinin gerçekleşeceğine inanılıyor. 6 Mayıs günü ikindi zamanı Hıdrellez’in bittiği söylenir fakat eğlenceler akşama kadar devam eder.
HANGİ DUA OKUNUR?
Hıdrellez’de gül ağacına dilek asılırken “Bismillahirahmanirahim Bin bir adım bir adım /allah bir adım adım / kerim kerem allah /başımda bir duman var yardım eyle ya allah / la ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin” duası okunur.