Gotik mimarisi, heykelleri, gül pencereleri, eşsiz tabloları ve dini eserleriyle bir sanat ve tarih abidesiydi. Fransa’nın başkenti Paris’te yanan Notre Dame sadece Katolik dünyasının karakteristik bir kilisesi değildi. 850 yıllık katedral Fransa tarihinin sembolü ve Paris’in kalbiydi.
İNŞASI 182 YIL SÜRDÜ
Notre Dame’ın yapımına 1293 yılında başlandı. Temeli Papa 3. Alexander tarafından atıldı. İnşası 182 sene sürdü. 1345 yılında tamamlandı. Kral 7. Louis, katedrali Paris’in dini, siyasi ve ekonomik gücünü göstermek için yaptırdı.
5500 metrekarelik alanı kapsayan katedral 75 sütun ve direkten; ahşap kısımları ise 1300 meşe palamudundan yapıldı. Kuzey kulelerinin yüksekliği 69 metre, kuleler hariç ön cephenin yüksekliği 45 metre, genişliği ise 43 metre. Toplam yatay uzunluğu 128 metre olan katedralin en uç ve küle dönen yükseltisinin uzunluğu ise 93 metreydi.
NAPOLYON KRALİYET TACINI BURADA GİYDİ
6. Henry ve Napolyon Bonapart kraliyet tacını burada giymiş, Jan Dark burada azize ilan edilmişti. 18. yüzyılda Fransız devrimi sırasında pek çok kez hedef alındı.
İKİ DÜNYA SAVAŞI ATLATTI
Katedraldeki tarihi eserler yağmalandı. Kapısındaki heykeller yok edildi. Çan kulesi parçalandı. Aldığı darbelere rağmen 20. yüzyılda iki dünya savaşı atlattı. 24 Ağustos 1944’te Fransa, Paris’in Alman işgalinden kurtuluşunu Notre Dame’ın çanlarını çalarak dünyaya ilan etmişti.
KATEDRALLE SİMGELEŞEN ROMAN
Katedral daha sonra Avrupa’da en çok ziyaret edilen tarihi yapılardan biri oldu. Her yıl 14 milyona yakın turist buraya akın etti. Günde yaklaşık 30 bin kişi katedrali ziyaret ediyordu. Katedralin ölümsüz hale gelmesinde Victor Hugo’nun Notre Dame-ın Kamburu’nun payı büyüktü. 1956’da roman sinemaya uyarlanmış Quasimodo’yu Amerikalı aktör Anthony Quinn canlandırmıştı. Katedralde zangoçluk yapan Quasimodo adındaki bir kamburunun, güzeller güzeli çingene kızı Esmeralda’ya olan aşkını konu alıyordu. Eser ilk kez 1998 yılında müzikal olarak sahnelendi.
PARİS’İN KALBİ KÜL OLDU
Katedralde bulunan “Dikenli Taç” ve “Kuzey Gül Penceresi” yangından kurtarıldı. “Çarmıhtan İndiriliş Heykeli” ve “Güney Gül Penceresi”, “Madonna ve Çocuk Heykeli”, katedral çanlarının akıbeti ise bilinmiyor.