Oruç nedir? Oruç ne zaman tutulur?

oruç

Oruç nedir? sorusu, üç ayların başladığı, Ramazan ayının yaklaştığı günlerde en çok merak edilenler arasında yerini aldı. Orucun tanımı, gereklilikleri, oruçla ilgili yanlış bilinenler araştırılmaya başlandı.

ORUÇ NEDİR?

Oruç, belli zaman dilimlerinde, mensubu olunan inanışın belirlediği kurallar dahilinde, yiyecek, içecek ve davranışlardan kaçınma eylemidir. Din, sağlık ve politik(grev) amacıyla yapılabilmektedir. Selçuklular devrinde Farsça’dan alınan “ruze” sözcüğünün Türkçe halidir. Başta “oruze” olarak kullanılan terim daha sonra son halini almıştır. “Günlük” anlamına gelmektedir. Arapça karşılığı ise “savm/sıyam”dır. Savm: Yiyip içmemek, her şeyden elini çekmek anlamına gelmektedir. Terim olarak anlamı ise şu şekildedir:

İbadet niyetiyle tan yerinin ağarmasından güneşin batmasına kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak kalmak

HANGİ DİNLERDE VARDIR?

Yahudilik, Hristiyanlık, Hinduizm, Janizm, Maniheizm, Budizm, Brahmanizm’in yanı sıra, eski Yunan ve Kelt dinlerinde orucun değişik şekilleri görülmektedir.

Ramazan pidesinin fiyatı ne kadar? – HABERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

İSLAM’DA ORUÇ

İslamiyet’te 5 temel esastan şarttan biri olan orucun, çoğu mezhepte gün olarak değil ay olarak farz kılındığı ve bütün ayın oruçlu geçirilmesi gerektiği kabul edilir. Alevilik’te bu durum farklılık gösterir ve 3, 9 ya da 30 gün oruç tutulur. Nişanyan’a göre Ramazan İslamiyet’ten önceki Arap ay takviminde Temmuz-Ağustos aylarına karşılık gelirken, Hicret’ten 17 yıl sonra her yıl 11 gün geriye giden Hicri takvime geçilmiştir.

oruç ramazan

ORUCUN TÜRLERİ

Fıkıhçılar orucu farz, nafile, vacip ve mekruh olarak dört türe ayırır.

Farz olan oruç: Ramazan orucu ve Ramazan orucunun kazası farzdır.
Sünnet olan oruç: Muharrem ayının 9-10. ya da 10-11. günlerinde, yani Aşure gününden önceki ve sonraki gün tutulan oruç sünnettir. Pazartesi ve Perşembe günü oruç tutmak, Zilhicce ayının ilk 9 gününde ve Şevval ayının 6 gününde oruç tutmak da sünnettir.
Vacip olan oruç: Başlanmış nafile orucun bozulması durumunda, kazasının tutulması vacip oruç olur.
Müstehab oruç: Her ayın 13, 14 ve 15. günlerinde tutulan oruç müstehab kabul edilir.
Mekruh oruç: Sadece aşure günü tutulan oruç mekruh kabul edilir. Ramazan Bayramı’nın ilk günü ile Kurban Bayramı’nın ilk 4 gününde de oruç tutmak mekruh yani harama yakın sayılır.
Nafile olan oruç: Bu türlerin dışında kalan tüm oruçlara denir.

ORUÇ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

2019 yılı Ramazan ayı oruçları, 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gecenin imsak vaktinden itibaren başlayacak. Oruçlu olunan ilk gün 6 Mayıs Pazartesi olacak. Ramazan Bayramı ise 4 Haziran’da başlayacak.

Exit mobile version